- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Aplicatiile video vor creste dramatic traficul online pana in 2012

03 Jul, 14:31 • Redactia DailyBusiness
Furnizorul de servicii de comunicatii Cisco estimeaza ca traficul de date realizat pe Internet la nivel global va atinge in urmatorii patru ani o jumatate de zettabyte (un zettabyte este echivalentul a o mie de miliarde de gigabytes - n.r.), in crestere de sase ori fata de 2007.
Aplicatiile video vor creste dramatic traficul online pana in 2012

Aceasta crestere este urmarea, in principal, a conectivitatii sociale bazate pe comunicatiile video si web 2.0, a anuntat Cisco.

Proiectiile indica faptul ca traficul IP va spori, in perioada 2007-2012, cu o rata de dezvoltare anuala combinata (CAGR) de 46%, aproape dublandu-se la fiecare doi ani. Consecinta va fi o cerere anuala de latime de banda in retelele IP din intreaga lume de aproximativ 522 de exabyte (un exabyte fiind echivalent cu un miliard de gigabytes – n.r.).

In piata utilizatorilor individuali, aparitia comunicatiilor si a divertismentului video online precum si a conectivitatii sociale a sporit in mod semnificativ impactul comunicatiilor video online in retea. In anul 2012, traficul video pe Internet va fi de 400 de ori mai mare decat traficul efectuat pe reteaua de infrastructura de Internet a Statelor Unite in anul 2000, a mai transmis Cisco.

„Reprezentativ pentru aceasta tendinta este faptul ca traficul video pe Internet a crescut de la 12% din traficul global pe Internet al utilizatorilor individuali in anul 2006, la 22% in anul 2007. Se prognozeaza ca, in anul 2012, serviciile de VoD, IPTV, video peer-to-peer (P2P) si video pe Internet vor avea alocate 90 de procente din traficul IP”, au transmis oficialii Cisco.

In anul 2012, traficul IP global va atinge un volum lunar de 44 de exabyte (comparativ cu mai putin de 7 exabyte in anul 2007). Prin comparatie, in anul 2002 traficul IP global a fost de 5 exabyte.

In perioada 2008-2012, traficul mobil de date se va dubla anual, au mai subliniat oficialii Cisco.

„Adoptarea pe scara tot mai larga a conectivitatii video (eng. visual networking) are un impact semnificativ asupra dezvoltarii globale a traficului IP la nivelul pietelor de servicii pentru utilizatorii individuali si pentru companii. Acum cativa ani, ‘exabyte’ era un cuvant necunoscut. Cu toate acestea, datorita dezvoltarii masive inregistrate in prezent, in anul 2012 va trebui sa ne reinnoim din nou vocabularul, deoarece unitatea de masura pe care va trebui sa o folosim atunci va fi zettabyte-ul”, a declarat Suraj Shetty, vice president of service provider marketing al Cisco.