- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Digitalizarea şi pandemia au dat naştere unei noi profesii. Cât câştigă un narator român de audiobookuri

08 Feb, 23:44 • Russo George
Voxa, prima platformă de audiobookuri și e-bookuri din România, a început să producă primele audiobookuri în limba română la începutul anului 2020, când oamenii încă stăteau în case din cauza pandemiei, creând astfel o nouă profesie, aceea de narator de audiobookuri.
Digitalizarea şi pandemia au dat naştere unei noi profesii. Cât câştigă un narator român de audiobookuri

Naratorul unui audiobook este ales în funcție de categoria în care se încadrează cartea ce urmează să fie citită(dezvoltare personală, business, ficțiune, literatură, cărți de copii etc.), iar editorul Voxa decide potrivirea dintre vocea naratorului și conținutul cărții. De asemenea, o condiție necesară pentru narator este ca acesta să citească cartea înainte să vină în studio, pentru a se familiariza cu lectura.

Printre cei mai apreciați naratori de către ascultătorii Voxa se numără actorul Șerban Pavlu, jurnalista și bloggerița Cristina Stănciulescu, actorul Mihai Călin, actrița Ilinca Hărnuț și jurnalistaRaluca Hatmanu.

În România, un narator de audiobookuri câștigă între200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea, lungimea și complexitatea pe care volumul o are.

„Am observat că mulți dintre ei și-au descoperit o vocație în a nara cărți și această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română.

Citeşte şi: Bani de la Guvern. Executivul a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine, în valoare de peste 200 de milioane de lei

În luna ianuarie 2023, pe primele locuri în topul cărților puse în biblioteca virtuală Voxa pentru a fi ascultate de către utilizatori se află atât titluri din zona de dezvoltare personală, cât și de ficțiune: De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum?, Sfaturi practice pentru zile cu susul în jos (de dr. Julie Smith), Creierul copilului tău (de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson), Sentința de la miezul nopții (de Harriet Tyce), Gândește ca un călugăr (de Jay Shetty), Gânduri către sine însuși (de Marcus Aurelius), Acționează și gândește ca o pisică (de Stephane Garnier).

”Un audiobook ia naștere în 45 de zile și cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetițiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărții de către un editor pentru a identifica greșelile), corectarea materialului, editarea finală și masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidrașcu, potrivit Wall Street.

Citeşte şi: Românii, neinteresați de educația financiară, susține economistul Iancu Guda: „1 milion de cetățeni se uită zi de zi la ‘Las Fierbinți’!” (VIDEO)