- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii, neinteresați de educația financiară, susține economistul Iancu Guda: „1 milion de cetățeni se uită zi de zi la ‘Las Fierbinți’!” (VIDEO)

07 Feb, 15:28 • Stefan Simion
Iancu Guda, cunoscut economist și realizator de emisiuni de educație financiară, a făcut o analiză acidă într-un podcast despre domeniul imobiliar. Guda a avertizat că poziția românilor, pe ultimul loc în Europa la nivelul educației financiare, nu este întâmplătoare. 
Românii, neinteresați de educația financiară, susține economistul Iancu Guda: „1 milion de cetățeni se uită zi de zi la 'Las Fierbinți'! (VIDEO)

Românii nu sunt interesați de investiții și de crearea de surse de venituri pasive, a avertizat Iancu Guda. Cetățenii din țara noastră s-au învățat mai degrabă să depindă exclusiv de un salariu, deci de un angajator, ceea ce este foarte periculos.

 

Românii sunt mai degrabă fani Bobiță decât ai prosperității financiare

 

Economisirea și investițiile inteligente prezintă mai puțin interes decât seriale de divertisment precum „Las Fierbinți”, a mai punctat economistul.

„Doar 1% dintre români investesc la bursă, americanii 50%, iar ei la masă discută despre cum a evoluat bursa astăzi, iar noi ne uităm la Las Fierbinți.

1 milion de români se uită zi de zi la Las Fierbinți. E un serial și o producție extraordinară din punctul de vedere al divertismentului și al reflectării oglinzii soicale mai ales din zona rurală, una dintre cele mai bune producții românești care ne face să devenim conștienți de realitatea poporului român.

Întrebarea mea este: ‘cum schimbăm acest lucru?’. Vezi niște comportamente acolo care te amuză, dar care nu sunt niște baze care pot aduce un progres pentru dezvoltare. E bășcălie, de distrăm, dar cum progresăm? Băltim în același nivel. Progresul vine numai prin educație și investiții, a comentat Iancu Guda, în podcastul „The Concept”.

 

Iancu Guda, economist: „Vrem să dăm bine, să arătăm bine, să avem lucruri frumoase, care ne fac să părem că suntem bogați, dar suntem dependenți financiar”

 

Lipsa educației populației se reflectă în deciziile pe care le iau în privința achizițiilor.

„Blocăm prea mulți bani, prea devreme, pe credite prea mari către pasive ne blochează banii și nu ne cresc avuția, vorbim despre achiziții de haine, gadgeturi, mașini, imobiliare. Vrem să dăm bine, să arătăm bine, să avem lucruri frumoase, care ne fac să părem că suntem bogați, dar suntem dependenți financiar.

Dar suntem dependenți financiar. Dacă ne oprim din muncă sau dacă Doamne-ferește avem un accident sau o problemă, suntem poporul cel mai dependent financiar. Acest lucru se vede prin mulți indicatori. Cel mai important este rata veniturilor pasive, adică atunci când banii intră în casă, cât la sută din bani sunt munciți din salariu și cât la sută din bani sunt generați din banii noștri.

Poporul român are 5% din venituri generate din venituri pasive (…) Din 100 de lei care intră în gospodărie, 5 lei vin din investiții de orice natură – chirii, dividende, obligațiuni etc”, a mai precizat Iancu Guda.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult