- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

iTunes face istorie in SUA, depasind toti retailerii traditionali de muzica

04 Apr, 12:16 • Redactia DailyBusiness
Piata download-ului de muzica digitala a atins un punct maxim simbolic, dupa ce oficialii Apple au anuntat ca magazinul propriu online iTunes a depasit la sfarsitul lunii trecute vanzarile de muzica din cadrul magazinelor traditionale Wal-Mart, compania IT devenind astfel cel mai mare retailer de muzica din SUA.
iTunes face istorie in SUA, depasind toti retailerii traditionali de muzica

Analistii din industrie estimau inca de la finele lui 2007 ca muzica digitala va depasi si va inlocui, cu timpul, vanzarile de CD-uri, dar importanta faptului ca un magazin online a reusit sa devina cel mai mare vanzator de muzica din SUA, in detrimentrul magazinelor traditionale, s-ar putea rasfrange si asupra altor segmente.

Astfel, atat vanzarile de carti cat si vanzarile de filme si concerte urmeaza acelasi trend, fiind posibil ca in curand vanzarile de audio-book-uri precum si vanzarile de filme digitale sa depaseasca inchirierile si achizitiile din cadrul magazinelor traditionale, spun analisti citati de BBC News.

„Oamenii speculau mai demult ca va avea loc aceasta trecere de la cumpararea de muzica pe format traditional la muzica digitala. Acest succes al Apple reprezinta insa un simbol sigur ca acest lucru chiar se intampla”, este de parere Steve Knopper, business reporter al revistei Rolling Stone si autor al unei carti despre industria muzicii digitale.

Anuntul Apple a venit in aceeasi zi in care oficialii retelei sociale MySpace, detinuta de News Corp, au anuntat ca au lansat un magazin de muzica digitala in parteneriat cu trei case de discuri majore, intrand in competitie cu iTunes.

Reprezentantii Apple au anuntat ca rezultatele oferite de companie s-au bazat pe date preluate de la consumatori de catre compania de cercetare a pietei NPD, in lunile ianuarie si februarie 2008.

„Reusita iTunes subliniaza un trend foarte important in industrie”, a spus Michael Gartenberg, vice presedinte si director de cercetare al Jupiter Research. „A trecut destul de putin timp de cand Apple se mandrea ca ocupa locul patru ca retailer de muzica in SUA”, a mai spus Gartenberg.

In februarie, NPD a transmis ca iTunes a depasit in vanzari retaileri majori precum Best Buy si Target Corp.

Oficialii Apple, producator al playerelor iPod, al computerelor Machintosh si al telefonului iPhone au declarat ca de la data lansarii, acum cinci ani, serviciul de muzica digitala a atras peste 50 de milioane de clienti, acestia cumparand peste 4 mld. de melodii.

Contactati de catre DailyBusiness, oficialii IRIS, importatori oficiali ai produselor Apple, nu au putut preciza o data la care serviciul iTunes ar putea fi disponibil si pe teritoriul Romaniei.

In Romania, muzica digitala nu reprezinta inca o piata dezvoltata, valoarea acesteia fiind de doar cateva sute de mii de euro. Principalii jucatori pe segmentul de muzica digitala din Romania sunt MusicMall.ro, precum si MuzicaBuna.ro sau Muzica.ro.