- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Justitie \”oarba\”: eBay, achitata in SUA dupa ce a primit amenda in Europa intr-un caz similar

15 Jul, 15:22 • Redactia DailyBusiness
Compania eBay nu este obligata sa-si avertizeze clientii sa nu vanda pe site produse contrafacute, conform unei hotarari a unui tribunal american, relateaza The New York Times.
Justitie \oarba\: eBay, achitata in SUA dupa ce a primit amenda in Europa intr-un caz similar

Decizia a venit intr-un proces care dureaza de 4 ani, in care eBay a fost data in judecata de firma producatoare de bijuterii Tiffany & Company.

De asemenea, aceasta decizie vine dupa ce, in urma cu o saptamana, un tribunal comercial francez a ordonat portalului de licitatii sa plateasca 38,6 mil. euro in compensatie grupului de magazine de produse de lux LVMH, pentru ca a permis vanzarea de articole contrafacute.

In aprilie, o curte de apel din Germania a hotarat ca eBay trebuie sa ia masuri preventive impotriva vanazarii de ceasuri Rolex contrafacute.

Detinatorii marcilor inregistrate sunt cei care trebuie sa monitorizeze site-urile si sa sesizeze companiile cu privire la eventuale probleme. Doar atunci, acestea sunt nevoite sa inlature materialele contrafacute, reiese din decizia anuntata de tribunalul american.

„Tribunalul a hotarat ca de fapt eBay isi indeplineste obligatiunile ce tin de procedeele de contrafacere. Noi luptam in mod intens impotriva incercarilor de falsificare nu doar pentru a ne indeplini obligatiunile, si asa limitate, dar mai ales deoarece contrafacerile dauneaza comunitatii eBay”, a afirmat Rob Chesnut, senior vice president si consultant juridic al celui mai mare magazin de licitatii din lume.

Pe de alta parte, James B. Swire, avocatul celor de la Tiffany si partenerul firmei de avocatura”Arnold & Porter” a declarat ca a fost „socat si dezamagit” de decizia tribunalului.

„Principalul rol al legii marcii inregistrate este sa protejeze consumatorul si abia apoi interesele proprietarilor brand-urilor. Decizia spune exact contrariul”, a declarat acesta.

In acest context, el a declarat ca Tiffany ar putea sa atace prin apel decizia tribunalului.

„Hotararea este o victorie impunatoare pentru eBay, dar contrasteaza puternic cu deciziile tribunalelor europene”, a afirmat Geoffrey Potter, care se ocupa de contrafaceri la Kramer Levin Naftalis & Frankel, o firma de avocatura din New York. „Pentru a evita sentimente dezaprobatoare si pierderi in Europa, eBay va fi nevoit sa reglementeze int-un mod diferit vanzarile in regiune, fata de SUA”, a mai precizat Potter.