- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Tranzactie pe piata locala a procesatarilor de plati: Innova Capital a cumparat Provus si Romcard

26 Jan, 14:05 • emanuel.ceciu
Innova Capital, unul dintre principalele fonduri de private equity din Europa Centrala, a incheiat achizitionarea unui pachet de 96% din actiunile Provus Services Provider ("Provus") si ale subsidiarei sale detinute integral, RomCard de la Turkven Private Equity si un consortiu de investitori turci.
Tranzactie pe piata locala a procesatarilor de plati: Innova Capital a cumparat Provus si Romcard

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta public.

In iulie 2010, turcii de la Provus au achizitionat RomCard.

Provus si RomCard sunt cei mai importanti furnizori de servicii de emitere si personalizare a cardurilor, de operatiuni si procesari de tranzactii la terminale ATM si POS, precum si de servicii de switching si e-commerce, activand pe piata de mai mult de zece ani. „Achizitia creeaza conditiile pentru accelerarea dezvoltarii locale si regionale a celor doua companii si reafirma interesul pe termen lung al InnovCapital pentru Romania, tranzactia fiind a treia investitie directa locala a fondului”, conform Innova Capital.

Comentand asupra tranzactiei, Izzet Cem Yenigul (actionar minoritar si membru al Supervisory Board al celor doua companii) a declarat: „Provus si RomCard sunt jucatori majori in furnizarea de servicii externalizate si e-commerce pentru banci si companii. Privim cu satisfactie interesul Innova pentru achizitionarea celor doua companii si avem toata increderea ca noul proprietar va asigura un impuls pentru continuarea dezvoltarii Provus si RomCard”.

„Am avut numeroase argumente pentru a investi in Provus”, a declarat Krzysztof Kulig, Partener Innova Capital si Presedinte al Provus Supervisory Board. „Decizia Innova s-a bazat pe increderea in oportunitatile oferite de piata locala de procesare,
pe calitatea platformelor si a echipelor de management, pe portofoliul de clienti extrem de valoros al celor doua companii, precum si pe experienta noastra solida in administrarea investitilor din aceasta industrie specifica, in special a Euronet si Polcard”. Provus, infiintata in 2001, detine toate certificarile necesare de la organizatiile internationale MasterCard si Visa , oferind o plaja completa de servicii de procesare a cardurilor, atat pentru emitere, cat si pentru acceptare. De asemenea, compania furnizeaza servicii de personalizare a cardurilor si aplicatii de Loyalty. Provus administreaza peste 1500 de unitati ATM, 4500 de terminale POS, 3 mil. de carduri si peste 3,5 mil. de tranzactii pe luna.

RomCard este un veteran al industriei si primul centru de procesare a cardurilor din Romania. Infiintata in 1994, compania a continuat sa se axeze pe procesarea tranzactiilor si si-a extins activitatea in servicii e-commerce, fiind in prezent singura platforma 3D Secure certificata de catre Visa si MasterCard din Romania.

Innova Capital a fost asistata de catre Badea Clifford, PricewaterhouseCoopers a fost consultantul financiar al tranzactiei.

Gecad ePayment, principalul procesator de plati online din Romania, spune ca aceasta achizitie „ii bucura, deoarece este inca un semn ca piata de comert electronic din Romania se maturizeaza si devine tot mai atractiva pentru investitorii straini. Nu avem informatii referitoare la planurile Innova, prin urmare, nu putem anticipa daca vor fi schimbari pe piata procesatorilor de plati online”, au declarat oficialii companiei, pentru DailyBusiness.ro.

Innova Capital este una dintre cele mai importante companii de private equity din Europa Centrala. Din 1994, Innova a ridicat cinci fonduri de investitii in valoare de 900 mil. euro si a investit in 10 tari din regiune.

Innova a incheiat mai multe tranzactii din Europa Centrala, printre care Euronet (operator independent de ATM, in prezent listat pe NASDAQ), PolCard (cel mai mare procesator de tranzactii din Polonia) Mercor (lider ECE in siguranta impotriva incendiilor, listat la Warsaw Stock Exchange), Energis (unul dintre principalii operatori de telecomunicatii business-to-business din Polonia).

Romcard a inregistrat in 2009, inainte de achizitia de catre Provus, afaceri de circa 1,5 mil. euro.