Real Estate

2012, un an mai greu in imobiliare? „Cand totul e aproape mort, nu se poate mai rau”

16 Nov, 00:07 • cristina.mihai
Imobiliarele locale au avut parte de un inceput de an linistit, marcat chiar de un optimism ponderat pe toate segmentele. Intre timp insa, turbulentele economice globale au adus "fiori", iar piata a intrat din nou in asteptare, inainte de a apuca sa se miste cu adevarat.
2012, un an mai greu in imobiliare? Cand totul e aproape mort, nu se poate mai rau

“Nu am simtit diferente, piata este oricum una tensionata, cu putini jucatori care au acces la finantare”, a spus Christian Hiver, seful companiei Paladin Management.

Acesta mentioneaza ca fundamentele pietei sunt bune, doar ca nu se stie cand si care care va fi viteza cu care se va ameliora situatia.  

“Cand totul e aproape mort ce se mai poate intampla?”, spune si dezvoltatorul imobiliar Ionut Negoita.  

Primul efect al turbulentelor globale din ultimele luni a fost revenirea starii de asteptare in randul investitorilor. Totusi, in ciuda instabilitatii globale si a crizei datoriilor, analistii Jones Lang LaSalle considera ca interesul investitorilor va continua sa se concentreze pe proprietatile prime.

O opinie similara o are si Razvan Iorgu, managing director al companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania.

“Inceputul de an a fost unul pozitiv in real estate-ul local, incepand cu S2, insa, criza datoriilor a adus o mai mare prudenta si o incetinire evidenta”, a declarat Iorgu, pentru DailyBusiness.ro.   Acesta considera ca prudenta va marca piata imobiliara si in prima jumatate din 2012.

[b]Birourile, un segment care ar putea scadea[/b]  

Activitatea de ocupare a spatiilor de birouri din 2012 va fi similara sau chiar inferioara celei din acest an, avand in vedere negocierile actuale si criza globala, se arata intr-un studiu al Jones Lang LaSalle.

In primele 9 luni din 2011, activitatea de preluari de spatii de birouri din Capitala a fost doar cu 6% mai mare  decat cea din 2010, ocupandu-se 180.000 mp, excluzand reinoirile si renegocierile de contracte.  

[b]Locuintele se vor ieftini iar?[/b] 

„Majoritatea apartamentelor noi din Bucuresti au fost disponibile la preturi mai mici de 1.000 euro/mp”, se arata in raportul JLL.

„Totusi, nivelul obtinut in urma negocierii poate fi semnificativ mai mic decat pretul cerut initial. In ciuda suisurilor si coborasurilor din ultimele trimeste, pretul mediu al unei locuinte a ramas cam la acelasi nivel comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, inca exista potential de corectie a preturilor daca sunt luate in calcul vanzarile slabe inregistrate pe piata”, se mai spune in acelasi raport.

Potrivit analistilor companiei de consultanta imobiliara, cum in 2011 nu s-a inregistrat nicio schimbare in ceea ce priveste oferta, politica de preturi si cererea pe piata rezidentiala, este posibil ca performanta sectorului din acest an sa fie mai slaba decat in 2010.

Referitor la cerere, performanta „extrem de slaba” de pe piata creditelor ipotecare din acest an a determinat scaderea vanzarilor de locuinte fata de 2010, se arata in acelasi raport.

Ionut Negoita considera ca noile reglementari BNR pentru creditele la locuinte nu vor afecta piata pentru ca oricum ce era in afara Primei Case mergea prost. “Daca s-ar opri Prima Casa, atunci vanzarile chiar ar muri”, continua Negoita.

[b]Romania, in topul imprumuturilor imobiliare cu probleme din regiune[/b] 

Un studiu recent an KPMG privind apetitul  bancilor de a finanta proiecte imobiliare in regiune arata ca atitudinea acestora este in continuare una reticenta. Bancile prefera sa finanteze mai degraba active care produc venituri, decat dezvoltari de proiecte noi.

Situatia este insa mai proasta cand vine vorba de imprumuturile cu probleme (unde debitorii nu isi platesc la timp ratele sau dobanzile) in imobiliarele din regiune, Romania fiind alaturi de tarile Baltice in vanful topului cu o pondere de aproape 60% din totalul finantarilor acordate in domeniu.

Acelasi studiu mentioneaza ca bancile din Romania se asteapta sa aduca provizioane mai mari pentru credite imobiliare, pentru ca nu se asteapta la o revenire in real estate.