- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

80% dintre proiectele rezidentiale din Capitala sunt nevandabile. Cine vrea sa vanda va fi nevoit sa scada dramatic preturile

07 Jul, 00:01 • cristina.mihai
80% dintre ansamblurile rezidentiale din Bucuresti nu pot fi vandute pentru ca dezvoltatorii au mentinut preturile la nivelurile ridicate de dinainte de criza si nu au modificat proiectele pentru a le plia pe profilul clientului final, a spus pentru DailyBusiness.ro Ion Catutoiu, directorul consultantului imobiliar RealTime.
80% dintre proiectele rezidentiale din Capitala sunt nevandabile. Cine vrea sa vanda va fi nevoit sa scada dramatic preturile

Exista insa si o categorie a dezvoltatorilor care „s-au miscat mai repede”, au redus preturile cu 25-30% si au adaptat locuintele la nevoile pietei.

La aceasta categorie, preturile locuintelor nu vor scadea cu mai mult de 10%, suplimentar, in acest an, crede Catutoiu.

In plus, unii din dezvoltatorii unor proiecte rezidentiale mari, care pana de curand operau doar reduceri de pret modeste, au inceput sa se uite mai bine la profilul clientilor si sa sa taie agresiv preturile, ajungand in unele cazuri pana aproape de o injumatatire. Dar acestia sunt inca destul de putini.

„Dezvoltatorii sunt dispusi sa-si regandeasca business-ul. Ne-au contactat multi dezvoltatori de proiecte mari pentru a lucra cu noi, insa nu pot lua un proiect pe care nu-l pot vinde. Ca sa se poata vinde un apartament de 2 camere, acesta trebuie sa coste intre 60.000 si 80.000 euro”, a spus Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker Romania.

El considera ca ar putea sa lucreze cu 10 dezvoltatori din cei care l-au contactat si a mentionat ca exista deja doi care au scazut preturile substantial. „In unul dintre proiecte, preturile au fost reduse de la circa 2.500 euro pe metru patrat la aproximativ 1.300 euro/mp, iar in celalalt pretul va fi de 850 euro/mp, fata de un pret initial de circa 1.200 euro/mp”, a precizat Ilie.

Numarul dezvoltatorilor de proiecte mari care isi regandesc strategia cu adevarat si diminueaza substantial preturile este inca redus. Ilie asteapta ca numarul acestora sa creasca, pentru ca tendinta sa se generalizeze.

Dezvoltatorii mari au o concurenta puternica din partea companiilor care au dezvoltat proiecte mici si care au scazut masiv preturile, tranzactionand acum la niveluri de 850-900 euro/mp.

„Avem multe proiecte mici in portofoliu. Sunt la vanzare circa 1.300 de unitati locative in aceste ansambluri”, spune Ilie.

In cazul celor mai multe companii imobiliare mari departamentul rezidential a fost fie inchis, fie mentinut la o capacitate redusa, ca urmare a crizei imobiliare.