- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Achizitiile de proiecte imobiliare din Romania au marje de profit de circa 6,5%

29 May, 16:29 • Redactia DailyBusiness
Investitorii institutionali sunt in continuare interesati de achizitii pe piata imobiliara din Romania, deoarece marjele de profit sunt de circa 6,5%, cu 1 punct procentual peste cele din Marea Britanie, a declarat Tim Wilkinson, directorul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Achizitiile de proiecte imobiliare din Romania au marje de profit de circa 6,5%

„Piata incepe sa se ajusteze. De la inceputul lui 2008 au fost putine tranzactii, din cauza unor incertitudini de pe piata financiara, insa exista inca cerere mare din partea investitorilor institutionali”, a precizat Wilkinson.

Tranzactiile imobiliare de pe piata romaneasca au atins valoarea de 119 milioane euro in primul trimestru din 2008, in scadere cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport Cushman&Wakefield.

In schimb, valoarea vanzarilor din portofoliu va stagna anul acesta la nivelul din 2007, de 1,8-2 miliarde euro, in conditiile in care in luna mai, Deutsche Bank a achizitionat 3 proiecte imobiliare din nordul Capitalei cu 340 milioane euro.

Momentan, investitorii sunt in asteptare din cauza incertitudinilor de pe piata financiara internationala, a spus Wilkinson, citat de NewsIn.

Efectele crizei financiare internationale se vad si pe piata rezidentiala din Bucuresti, unde ofertele dezvoltatorilor nu vor creste, deoarece acestia intampina probleme in achizitionarea finantarilor.

„Pe termen scurt oferta nu va creste, dezvoltatorii avand greutati in obtinerea finantarilor. O solutie la aceasta problema ar putea fi parteneriatele dintre dezvoltatori si fondurile de investitii”, a precizat Ilinca Paun, seful diviziei rezidential a companieie de consultanta imobiliara, Colliers International.

Aceasta a mai spus ca pe termen lung, piata va creste constant, pana cand oferta va fi echilibrata de cererea de locuinte, estimata pentru 2012.

Conform datelor companiei Colliers, pe piata sunt disponibile doar 8.000 de unitati la o cerere estimata de 130.000 de unitati.