- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Apartamentele cu 4 camere conduc topul cresterilor la numarul de oferte de inchiriere

18 Aug, 14:57 • Redactia DailyBusiness
Numarul de locuinte vechi cu 4 camere scoase spre inchiriere in luna iulie 2008 a crescut cu aproape 27%, in timp ce chiria medie pentru acest tip de locuinte a scazut usor, cu 4,5%, potrivit raportului de monitorizare al serviciului imobiliar AnunturiParticulari.ro.
Apartamentele cu 4 camere conduc topul cresterilor la numarul de oferte de inchiriere

Numarul de oferte a crescut cu 17,4% pentru apartamentele cu trei camere si cu 14,4% pentru garsoniere. Cea mai mica fluctuatie a ofertei a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu doua camere unde numarul imobilelor scoase la inchiriere de particulari a crescut cu doar 8,8%.

In ciuda cresterii ofertei, chiriile au ramas, in medie, constante fata de luna anterioara.

Raportat la ultimele 14 luni, numarul de oferte de inchirieri a crescut spectaculos. Astfel, fata de aprilie 2007, in iulie 2008 erau cu aproximativ 85% mai multe oferte de inchirieri pe piata. Numarul de garsoniere destinate inchirierii a fost in iulie cu 83% mai mare decat in aprilie 2007. La apartamentele de doua camere cresterea e de 81% iar la patru camere de 78%. Pentru apartamentele de trei camere oferta s-a dublat ajungand la un numar de 437 de imobile scoase pentru inchiriere in luna iulie.

Valorile chiriilor au ramas constante in ultimele luni, in special pe segmentul apartamentelor de 1, 2 si 3 camere, care sunt si cele mai cautate. Comparativ cu luna octombrie 2007, cand s-a inregistrat un maxim al preturilor ca urmare a cererii foarte mari, in iulie 2008 chiriile au crescut in medie cu 10% pentru garsoniere si apartamentele de 2 camere iar la patru camere au scazut cu circa 10%.

Lipsa finantarilor de pe piata genereaza reducerea tranzactiilor cu apartamentele vechi din Bucuresti, ceea ce va duce la cresterea numarului de oferte pe piata inchirierilor.

„Acest lucru reuseste sa compenseze cererea mare de pe piata, dar estimam ca in scurta vreme numarul spatiilor scoase la inchiriat va atinge plafonul maxim. In aceste conditii si pe baza datelor anterioare, putem aprecia ca tendinta crescatoare a chiriilor se va pastra. In septembrie ne asteptam la o crestere a preturilor, datorata cererii foarte mari create de inceperea anului universitar. Dupa cele doua luni de varf traditionale – septembrie si octombrie – va urma o scadere moderata, dar preturile se vor stabiliza la un nivel superior celui actual”, a spus Silvia Vilceanu, directorul general al agentie.net, compania care detine AnunturiParticulari.ro.

Statistica reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate doar de persoanele particulare in toata presa scrisa centrala si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Numarul de oferte reprezinta numarul de oferte noi aparute pe piata si nu reprezinta numarul tuturor ofertelor existente pe piata.

AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.