- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cand vom revedea in piata proiectele imobiliare mari, lasate in paragina?

22 Feb, 02:53 • cristina.mihai
Marile planuri de investitii imobiliare puse in stand-by ca urmare a crizei ar fi urmat sa inghita miliarde de euro. Care sunt sansele sa le revedem in piata? Unii jucatori spun ca multe din proiectele blocate nu vor reveni intr-un orizont de timp mai mic de 4-5 ani.
Cand vom revedea in piata proiectele imobiliare mari, lasate in paragina?

Retele de mall-uri de sute de milioane euro, mii de locuinte in Bucuresti si imprejurimi de peste 1 miliard de euro si cartiere gigant in interiorul oraselor, asa aratau planurile de investitii a zeci de dezvoltatori mari de pe piata.

Acum, acestora le-au mai ramas doar zeci de hectare de terenuri pe care nu mai au nimic. In toamna lui 2009, Jorg Banzhaf, managing partner ECE Projektmanagement International, le recomanda dezvoltatorilor care au investit masiv in terenuri din orase ca Arad (unde numarul de proiecte era foarte mare-n.r.) pentru proiecte de retail sa se apuce de cultivat cartofi.

Intre timp, pe piata mall-urilor sunt in constructie sau au fost anuntate ca vor redemara proiecte de circa 1,4 miliarde de euro. Suma pare uriasa, dar de fapt reprezinta doar 10-15% din totalul proiectelor aflate „pe hold”. Unii incearca sa gaseasca parteneri pentru aceste proiecte, altii vor sa isi vanda activele, dar in secret, iar altii pur si simplu asteapta zile mai bune pe piata imobiliara.

Pentru urmatorii ani, insa, analistii nu se asteapta ca proiectele blocate sa fie reluate, exceptie facand doar unele constructii mai avansate sau unele orase in care nu exista niciun mall.

Astfel, pentru o parte din proiectele blocate de criza, la care dezvoltatorii nu au renuntat inca, orizontul de timp in care vor ajunge din nou in piata este de 4-5 ani, dupa cum estimeaza unele din companiile care au proiecte blocate. Multe dezvoltari au fost gandite prost, iar cererea, prea putin revigorata, nu poate inca sustine o oferta mai bogata.

Mai mult, analistii imobiliari ai Colliers International isi manifestau scepticismul chiar si fata de numarul de mall-uri care au fost anuntate in piata, mentionand ca livrarile din acest an se va situa sub numarul proiectelor anuntate.

Totusi, piata este foarte bogata in planuri de proiecte de retail, iar zona de birouri va ajunge de asemenea sa ia avant in urmatoare perioada, potrivit analistilor imobiliari.

Mall-urile si birourile se vor misca mai repede decat rezidentialul

Mai mult, Tal Roma, directorul de dezvoltare al AFI Europe, considera ca in urmatorii patru ani, zona de centre comerciale si de birouri va incepe sa se miste pe piata, dar pentru rezidential mai trebuie sa asteptam. AFI Europe vrea sa reia trei mall-uri in acest an si a inceput deja sa construiasca o cladire de birouri din cele cinci care vor face parte din proiectul Cotroceni Park,

Pe de alta parte, multe din terenurile dezvoltatorilor aflate acum in paragina erau initial destinate constructiei de locuinte. Ce fac dezvoltatorii de locuinte? O parte din ei cauta parteneri.

Putinii dezvoltatori de locuinte care au ramas activi pe piata in acesti doi ani de criza spun ca primesc zeci de oferte de parteneriate de la alte companii cu proiecte pe acest segment. Asher Lax, directorul de marketing al Adama, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori de locuinte din Capitala, declara, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro in 2010, ca are zeci de oferte de parteneriate de la alti dezvoltatori.

Totusi, parteneriate pe acest segment nu s-au incheiat, iar printre motive se numara ori preturile mari ale terenurilor care nu permit vanzarea la un pret mai mic al apartamentelor, ori pozitionarea terenurilor in zone cu infrastructura precara.

In cazurile in care terenurile sunt totusi bine amplasate, problema este o cerere redusa, care nu face sustenabila o dezvoltare in prezent.

Totusi, Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker considera ca la un pret de vanzare raportat la veniturile romanilor sunt dezvoltatori care pot sa-si relanseze proiectele imediat in piata.

Totusi, astfel de relansari nu au avut loc pana acum in piata.

De altfel, in Bucuresti sunt zeci de proiecte rezidentiale mari care sunt blocate si despre care nu se mai aude nimic de peste 2 ani. Segmentul rezidential si cel de retail sunt printre cele mai lovite de criza, in aceaste zone existand cele mai multe proiecte blocate.

Nici in retail lucrurile nu stau mai bine, existand zeci de centre comerciale despre care nu se mai stie nimic.

Mall-urile Tiago, puse „pe hold”

Ca orice lansare imobiliara din perioada de boom, si lansarea retelei de mall-uri Tiago a avut loc cu surle si trambite.

O investitie de 700 milioane euro pentru a construi mall-uri in 10 orase din Romania, care s-a concretizat cu o singura cladire in Oradea, care a fost anul trecut primul faliment notabil din Romania, fiind vandut la licitatie publica pentru o suma care reprezenta jumatate din investitie.

Celelalte mall-uri Tiago sunt in prezent puse „pe hold”.

Centrele comerciale ale Red Capital, intr-o „gaura neagra”

Cu investitii in mai toate orasele mari din tara, dar si cu planuri pentru a construi o retea de mini-mall-uri in orasele mici din Romania, planurile Red Management au intrat de asemenea intr-o „gaura neagra”.

Daca proiectul Radius Baia Mare a fost preluat integral de Immofinanz, celelalte sunt in prezent in stand-by, in timp ce proiectul finalizat Armonia Braila este in insolventa.

Compania ar fi urmat sa investeasca sute de milioane de euro in zona de retail a pietei.

Reteaua Atrium, in stand-by

Atrium este o alta retea de centre comerciale care momentan este in stand-by. Dupa deschiderea Atrium Arad in 2010, oficialii Atrium au declarat ca nu se asteapta ca proiectele din Cluj sau Satu Mare sa inceapa mai devreme de 2012, compania cautand un partener pentru cele doua proiecte.

Pana acum nu se aude nicio noutate despre aceste investitii.

Transformarea mall-ului in retail park, tendinta adaptarilor de proiecte

Multi dintre dezvoltatorii de centre comerciale au realizat in ultimii doi ani reproiectari ale investitiilor promise, iar in multe cazuri mall-uri au fost transformate in parcuri de retail. Un astfel de caz este mall-ul cumparat de Black Pearl in Ploiesti, aflat momentan in stand-by, mall-ul AFI din Arad, sau Atrium Satu Mare.

Totusi de cele mai multe ori nici aceste reproiectari nu dau roade, asa ca multe din proiecte raman inca pe hold.

Ce proiecte rezidentiale au ramas doar pe hartie

Zeci de mii de locuinte au fost abandonate statutului de proiect doar in Capitala, cand le vom revedeam pe piata? In cazul multor dintre dezvoltatori raspunsul este asteptam sa vedem cum evolueaza cererea.

Printre cele mai mari proiecte ramase „in aer” sunt foarte multe lansate in 2008.

Dimri Ghencea Allegro a fost lansat pe piata de israelienii de la Dimri in 2008, cand deja criza incepea sa se simta. Optimisti, israelienii spuneau ca vor avea preturi mai mici decat ar fi operat in mod obisnuit, pentru ca nu sunt cunoscuti inca pe piata. Totusi, proiectul cu 3.600 de unitati locative nu a iesit niciodata din categoria planurilor prea optimiste, iar disparitia lui din piata a urmat aproape imediat.

Neopeninsula, un proiect de 300 milioane de euro, care urma sa cuprinda 2.700 de locuinte, trebuia sa livreze prima faza inca din 2008. Dezvoltatorul Neocity nu a inceput constructia, ca urmare a intarzierii avizelor. Cum piata s-a schimbat intre timp, pana in prezent proiectul nu a fost relansat.

Infinity Residence urma sa cuprinda 2.300 de apartamente, lucrarile de constructii demarand in 2009. Compania Tehnogrup, dezvoltatorul proiectului, a inceput chiar lucrarile de constructie, insa acestea au fost oprite la scurt timp.

Sunset Residence urma sa fie cel mai mare proiect din vestul Capitalei, cu circa 2.000 de unitati locative. Dezvoltatorul Ablon a oprit insa anul trecut proiectul.

Garden of Eden urma sa cuprinda 2.000 de unitati locative. Proiectul este in prezent blocat. Dezvoltatorul imobiliar GTC a hotarat in 2009 sa nu mai demareze lucrarile de constructie ale proiectului.

Jackob Park a fost lansat in plina criza pe piata locala, dar a fost scos de la vanzare dupa doar cateva luni. Urmand sa cuprinda 1.400 de unitati locative, proiectul este momentan in stand-by. Dezvoltatorul, compania ILDC, a modificat planul arhitectural al proiectului, insa nu il relanseaza pe piata pentru ca asteapta sa vada cum va evolua situatia economica.

Un alt proiect mare amanat este si Casablanca Residence, care ar fi urmat sa mai aduca inca 1.300 de apartamente in cartierul bucurestean Titan. Ansamblul a fost insa scos de la vanzare la cateva luni dupa lansare. Compania Ram Global Group urma sa investeasca 140 milioane de euro in proiect.

30.000 de apartamente, anuntate dar nerealizate

Acestea sunt doar o mica parte din investitiile anuntate. Potrivit unor calcule ale DailyBusiness.ro, doar cele mai mari proiecte rezidentiale lansate pe piata si blocate urmeaza sa cuprinda peste 30.000 unitati locative.

In plus, anumite companii avea planuri uriase pentru zona rezidentiala, dar care nu au fost prezentate ca proiecte individuale. Spre exemplu, Copper Beech aveau pe termen mediu un buget de investitii de 2,5 miliarde de euro pentru constructia a 16.000 de unitati locative. Compania a lansat insa pe piata doar un singur proiect, Blue Tower, in prezent nefinalizat si aflat in faliment.

Pentru piata de birouri se pare ca sunt sperante mari de relansare in urmatorii doi ani.

Majoritatea studiilor companiilor de consultanta imobiliara mari, printre care si CB Richard Ellis Romania, prevad un 2011 cu activitate in crestere pentru piata de birouri. In plus, in raportul de piata al Cushman&Wakefield se preciza ca pentru proiectele prime, in acest an ar putea sa creasca si chiriile.

Inca de anul trecut, oficialii The Advisers/Knight Frank anuntau ca din 2011 vor reincepe dezvoltarile speculative de birouri, in conditiile in care oferta incepe sa scada.

De asemenea, zona industrial-logistica are un parcurs foarte bun, existand o cerere foarte buna pentru astfel de spatii. Cel mai recent raport CBRE arata ca anul trecut au fost inchiriati peste 90.000 metri patrati.

Acest segment ar putea inregistra o crestere a nivelului de constructie mai rapida si mai sustenabila in urmatorii ani. Multi dezvoltatori dau dovada de prudenta in ultimii ani si construiesc doar la comanda. Mai mult, multi din dezvoltatorii de birouri care ar fi umat sa livreze cladiri anul trecut au amanat finalizarea pentru acest an.