- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Coldwell Banker: Piata creditelor imobiliare ar putea sa se dubleze in 2009, fata de 2007

24 Apr, 14:33 • Redactia DailyBusiness
Piata creditelor imobiliare din Romania ar putea sa creasca in 2009 cu 100%, fata de 2007, ajungand la o valoare de circa 8 mld. euro, estimeaza reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Coldwell Banker: Piata creditelor imobiliare ar putea sa se dubleze in 2009, fata de 2007

Imprumuturile ipotecare vor urca in 2008 cu 50% fata de 2007, ajungand la 6 miliarde de euro.

In ultimii ani s-a observat o crestere a pietei creditelor imobiliare cu circa 65-70% pe an.

In ciuda acestei evolutii, creditele ipotecare reprezinta 3,4% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, fata de 50% in cazul tarilor dezvoltate.

Salariul mediu brut lunar din Bucuresti a fost in cursul anului trecut de 523 de euro, iar cel net de 390 de euro. Rapoartele autoritatilor arata ca veniturile populatiei sunt cu circa 35% mai mari decat salariile, datorita altor surse de venit sau a unor activitati neinregistrate de pe „piata gri”.

In urma studiului realizat de Coldwell Banker a rezultat faptul ca aproximativ 5% din locuitorii Capitalei pot obtine un credit ipotecar mai mare de 100.000 de euro cu un grad de indatorare de 30%.

Persoanele din segmentul mediu spre superior ar putea accesa un credtit ipotecar de 130.000 de euro, iar cele din segmentul superior – un credit ipotecar de aproximativ 200.000 de euro, releva studiul.

Dezvoltatorii inca refuza sa accepte optiunea „fara avans” in vanzarea unei locuinte, fiind insa de acord cu un avans mai mic, de cel putin 10%. Majoritatea metodelor de plata utilizate in cazul proiectelor rezidentiale depind de fazele de constructie si de procesul de vanzare.

Comisioanele de rezervare variaza intre 1.000 si 10.000 de euro plus TVA si se scad, in general, din avans la semnarea precontractului de vanzare. Insa, unii dezvoltatori accepta returnarea unei parti din suma in cazul in care cumparatorii se razgandesc, retinand o penalizare de 50%, conform sursei citate.

Avansul reprezinta de regula 25% din pretul locuintelor. Odata cu cresterea concuretei pe piata dezvoltarilor imobiliare, avansul a inceput sa scada, atingand in unele cazul si 10% din valoarea locuintei.

Coldwell Banker Affiliates of Romania a anuntat, cu aceasta ocazie, ca va lansa, incepand cu luna mai, un serviciu de brokeraj, Coldwell Banker Mortgage, serviciu ce va permite clientilor companiei sa isi finanteze achizitiile imobiliare.

Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanta si brokeraj pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, retail, terenuri si investitii.

In prezent, compania are 7 puncte de lucru: 3 in Bucuresti si 4 in afara Capitalei, la Ploiesti, Campulung, Brasov si Piatra Neamt.

Aceasta este a doua companie de consultanta imobiliara din Romania care lanseaza un astfel de serviciu, dupa Regatta.