- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Consultant financiar: „Multi investitori imobiliari stau la poarta la Otopeni si asteapta relansarea pietei”

17 Mar, 12:08 • cristina.mihai
Multi stau la poarta la Otopeni si asteapta relansarea pietei pentru a intra in Romania, a spus Jan Glas (foto), managing partner al companiei de consultanta financiara si audit TPA Horwath, firma cu cea mai mare parte a clientelei in imobiliare si constructii.
Consultant financiar: Multi investitori imobiliari stau la poarta la Otopeni si asteapta relansarea pietei

Piata investitiilor imobiliare din Romania a scazut substantial ca urmare a crizei, iar in ultimii ani companiile straine din domeniu au ocolit piata locala.

„Sunt semne ca incet, incet creditarea se reia, iar piata se va relansa”, spune Glas. Acesta considera ca in momentul relansarii vor exista multe companii din domeniu interesate sa intre pe piata.

Oficialii TPA Horwath spun ca un singur client din real estate s-a retras de pe piata locala in ultimii 2 ani. „reprezenta circa 5% din afacerile noastre in domeniu”, mai spune Glas. Totusi, oficialii TPA Horwath spun ca majoritatea clientilor din real estate si-au adaptat proiectele. „Investitorii pe care ii reprezentam au tinut si tin de proiectele lor nu vor sa le vanda pentru ca pe piata nu sunt cumparatori”, spune Glas.

Directorul TPA Horwath mai spune ca scoaterea la vanzare a activelor depinde de relatia cu banca finantatoare. Daca banca le mai da 1-2 ani, dezvoltatorii mai pot astepta, precizeaza Glas.

Glas a mai spus ca in acest an compania pe care o conduce se va focusa pe clientii din energie. „Energia este noul real estate, aproape in fiecare saptamana auzim de noi proiecte in acest domeniu, iar cand conducem prin Romania nu vedem prea multe centrala eoliene sau parcuri fotovoltaice, sau cand vedem elicele de la eoliene nu se mista”, mai spune Glas.

TPA Horwath este una din primele 10 firme de consultanta financiara si audit de pe piata locala. In 2010 compania a inregistrat afaceri de 2,9 mil. euro, iar pentru 2011 se asteapta la venituri de 3,3 mil. euro.