- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum arata topul evenimentelor din imobiliare in prima jumatate a lui 2010

29 Jun, 16:18 • cristina.mihai
Pe segmentul de retail au avut loc cele mai multe evenimente interesante in primul semestru al acestui an: de la anuntarea inceperii a trei noi proiecte si inaugurarea celui mai mare mall din Romania, la primul faliment oficial din domeniu: mall-ul Tiago Oradea. DailyBusiness.ro face o retrospectiva a primului semestru pe piata comerciala, rezidentiala, industriala si de birouri.
Cum arata topul evenimentelor din imobiliare in prima jumatate a lui 2010

(Re)lansarea a trei proiecte de retail: investitie totala de circa 600 mil. euro

Dupa ce lipsa finantarii si a cererii a tinut in „fasa” noile proiecte de pe segmentul de retail in 2009, inceputul lui 2010 a readus in discutie cateva proiecte importante, anuntate anterior pe piata.

Cel mai mare proiect care va fi demarat in acest an este Colosseum Shopping Center din nordul Capitalei. Recent, Nova Imobiliare, dezvoltatorul proiectului, a obtinut o finantare de la Bank Of Cyprus pentru prima faza a proiectului.

Proiectul Colosseum, localizat pe soseaua Chitilei, va fi dezvoltat pe o suprafata de 620.000 metri patrati. Acesta va fi realizat in doua faze, printr-o investitie totala de 400 milioane euro.

Momentan, va fi demarata doar constructia parcului de retail din cadrul ansamblului, o investitie de 80-90 milioane euro.

Un alt proiect care va demara anul acesta este Coresi din Brasov.

Coresi Shopping City face parte dintr-un concept integrat de dezvoltare ce cuprinde un parc de retail si un centru comercial, fiind primul de acest gen din Transilvania. Proiectul de retail va avea in total o suprafata inchiriabila de 85.000 metri patrati si va fi dezvoltat in doua faze. Prima faza va include un parc de retail si va fi finalizata la sfarsitul lui 2011, iar cea de-a doua va cuprinde un mall.

Investitia totala in zona de retail va fi de circa 110 milioane euro, din care 40% sunt bugetate pentru prima faza. Potrivit Centerra, intreaga investitie ar putea fi sustinuta din fonduri proprii, dar compania este in discutii si cu mai multe banci pentru finantare.

Prima etapa a proiectului Coresi Shopping City va cuprinde hipermarketul Auchan, o galerie comerciala, un centru de bricolaj, un magazin de mobila si unul de articole sportive. Parcul de retail are o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 45.000 mp.

Avrig 35 si Cascade Group au anuntat ca vor investi peste 80 milioane euro intr-un centru comercial in Bucuresti, amplasat pe strada Theodor Pallady din sectorul 3 al Capitalei, care urmeaza sa fie deschis in 2012.

De ce doresc dezvoltatorii sa demareze aceste proiecte intr-un an in care cererea este chiar mai mica decat in 2009? Dorinta de extindere a operatorilor de magazine de mari dimensiuni, care au inchiriat unitatile de tip big boxes. De altfel, reprezentantii Colliers au spus anterior ca sunt 4-5 retaileri care se „bat” pentru a inchiria unitatile de acest tip. Situatia este creata de faptul ca pe piata au fost amanate sau blocate majoritatea proiectelor de retail anuntate.

Investitorii au cheltuit 100 mil. euro pentru a cumpara mall-uri, in S1

Shopping Center Holding a cumparat Tiago Mall Oradea cu 30,5 milioane euro plus TVA, in urma licitatiei organizata de Casa de Insolventa Transilvania. Dezvoltatorul MLS Proiect Oradea a intrat in insolventa, iar creditorii au hotarat ca cea mai buna varianta este vanzarea activelor.

O alta achizitie importanta este cea a fondul de investitii sud-african New Europe Property Investments (NEPI), care a cumparat Iris Shopping Center Pitesti, al carui proprietar a fost compania Avrig 35, pentru circa 21 milioane de euro, potrivit unui comunicat transmis Bursei din Londra.

Achizitia cuprinde doua etape. Astfel, in prima faza va fi preluat Connect Investment, care cuprinde o parte din parcul de retail inchiriat de Auchan si Bricostore, iar dupa aceea urmeaza sa fie preluat si Iris Mall. Fondul de investitii are la dispozitie un an pentru a analiza aceasta posibilitate.

NEPI a renuntat anul acesta la doua achizitii: parcurile de retail European Retail Park din Focsani si Bacau. Tranzactia, evaluata la circa 100 milioane euro, a picat dupa ce cumparatorul, fondul de investitii sud-african a cerut un pret cu 25% mai mic de la vanzator, dezvoltatorul belgian BelRom, dar a fost refuzat.

Celelalte tranzactii importante de pe piata au fost efectuate de grupul austriac Immofinanz, care a preluat integral unele proiecte din portofoliul de pe piata locala. Cea mai recenta preluare a fost cea mall-ului Polus din Constanta. Suma platita pentru proiect a fost de 1 euro, la care s-a adaugat preluarea unor datorii de circa 40 milioane euro, potrivit ZF.ro.

Suprafata inchiriabila a centrului comercial va fi de peste 48.000 mp, iar cea totala construita, de 112.000 mp.

Immoeast a mai platit in acest an circa 15 milioane euro pentru 75% din Euromall Galati si 10% din West Gate Center Craiova.

Immofinanz AG a fuzionat anul acesta cu fondul de investitii Immoeast, la care detinea pachetul majoritar de actiuni.

O alta tranzactie spectaculoasa a fost achizitia, pentru 6 milioane de euro, a 50% din mall-ul Atrium Arad de catre compania Arcadom, constructorul proiectului, chiar cu o zi inainte de inaugurare.

Investitia in centrul comercial, de peste 70 de milioane de euro, a fost realizata cu ajutorul unui credit de 59 milioane de euro obtinut de la MKB Bank.

Totodata, in urma tranzactiei, Arcadom va prelua si jumatate din creditul contractat pentru realizarea mall-ului.

Astfel, majoritatea tranzactiilor de pe piata au fost, la fel ca si anul trecut, realizate intre partenerii din proiect. De altfel, nici in acest semestru nu au luat avant mult asteptatele achizitii distressed.

Rezidential: Executarile silite creeaza oportunitati

Scoaterea la lumina a activelor neperformante ale bancilor este asteptata nu doar de investitorii speculativi, ci si de agentiile imobiliare, care vor sa ofere consultanta pentru vanzarile de apartamente. Spatiile ajung in portofoliile bancilor de la clientii individuali, dupa esuarea vanzarilor prin executari silile.

Astfel, Coldwell Banker Romania a lansat o divize specializata in managementul si vanzarea portofoliilor bancilor reposedate din executarile silite.

„Momentan bancile prefera sa incerce vanzarile prin executari, pentru a evita intrarea proprietatilor in portofoliile acestora, insa intr-o luna-doua estimam ca situatia va incepe sa se schimbe”, a declarat Valentin Ilie, directorul Coldwell Banker.

„Purtam in acest moment discutii cu mai multe banci. Estimam un volum de cateva mii de active pe an”, a mai spus Ilie.

O alta firma care a intrat pe aceasta piata este More Real Estate, care a anuntat in urma cu cateva luni ca a semnat un contract cu ATE Bank, pentru consultanta de natura imobiliara, inclusiv pentru creditele neperformante.

Segmentul rezidential a fost unul destul de stabil in primul semestru al anului. Pe piata a continuat traiectoria lenta a insolventelor inceputa anul trecut. In prima parte a acestui an a intrat in insolventa si firma prin care Cefin dezvolta proiectul Cortina Residence.

Totusi, au fost acordate finantari suplimentare unor proiecte, ca in cazul Piraeus Bank – Planorama.

Bancherii au spus inca de la finalul anului trecut ca vor incerca sa gaseasca alte solutii pana sa ajunga la executari silite in cazul proiectelor rezidentiale mari.

Industrial: Miza pe IMM-uri

Pe zona de logistic s-au blocat aproape toate investitiile, singurii dezvoltatori care au continuat proiectele fiind cei speculativi, ca Millennium si Helios-Phoenix. De asemenea, anul acesta belgienii de la Alinso au anuntat ca investesc 6 milioane euro intr-o spatiu logistic pentru IMM-uri.

Recent, dezvoltatorul a inaugurat prima cladire din Ploiesti West Park, de 30.000 mp, ce a fost deja inchiriata de Unilever.

Astefel, compania va incepe constructia unui nou tronson, destinat de aceasta data companiilor mici si mijlocii, localizat tot in Ploiesti West Park. Suprafata cladirii va fi de 15.000 mp.

Un nou concept pe piata: Birouri de vanzare

Grupul spaniol HL1 a lansat un nou concept pe piata imobiliara: birouri de vanzare. Acestea au suprafete pornind de la cateva zeci de metri patrati si sunt situate in complexul Delea Veche, aflat in apropiere de centrul Bucurestiului.

Ansamblul, a carui constructie a inceput in 2008, urma sa fie initial unul exclusiv rezidential. In urma cu un an si jumatate, dezvoltatorul a decis sa includa si doua corpuri de cladiri de birouri in cadrul acestui ansamblu.

Procesul de comercializare a birourilor a demarat in urma cu o luna si jumatate, iar pana in prezent compania a incheiat deja precontracte cu 8 clienti.

In general, pe piata locala, spatiile de birouri sunt inchiriate, iar achizitiile sunt de obicei pentru cladiri intregi.

Una dintre cele mai mari tranzactii de pe piata de birouri a fost inchirierea de catre centrul medical Sanador, detinut de omul de afaceri Florin Andronescu (fondatorul Flanco), a 15.000 mp in zona Victoriei din Bucuresti, unde va fi deschis la toamna un spital privat generalist de 40 milioane euro, au anuntat reprezentantii DTZ, compania care a intermediat tranzactia. Tranzactia este, potrivit DTZ, cea mai mare din ultimul an.

Titlul de cea mai mare tranzactie de acest gen din perioada crizei era, pana acum, inchirierea de catre Rompetrol , la inceputul anului, a unei suprafete de 9.300 mp de birouri in City Gate, din zona Piata Presei Libere din Capitala.