- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum este creionat anul imobiliar 2011 in studiile marilor firme de consultanta

14 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Anul acesta se anunta a fi unul al stabilizarii in domeniul imobiliar, potrivit studiilor de piata ale marilor companii de profil. Mai toate rapoartele de piata publicate in ultimele 2-3 luni prefigureaza o stabilizare a chiriilor pe toate sectoarele si chiar mici imbunatatiri ale activitatii de constructii si investitiilor, pe unele segmente.
Cum este creionat anul imobiliar 2011 in studiile marilor firme de consultanta

Punand cap la cap previziunile pentru 2011 din cele cateva rapoarte de piata pe intreg anul 2010, care au fost deja publicate, acest an pare a fi o perioada „catalizatoare” pentru o revigorare viitoare. Analistii estimeaza usoare imbunatatirii pe toate segmentele, insa pastreaza un ton prudent.

Piata investitiilor este unul dintre segmentele care par ca in acest an vor avea o evolutie pozitiva fata de 2010. Factorul cheie care determina consultantii unor companii ca Jones Lang Lasalle, King Sturge sau CB Richard Ellis sa vada un interes in crestere pentru produsele imobiliare premium de pe plan local este scaderea substantiala a randamentelor pe alte piete din regiune.

Practic, atractia pietei locale pentru investitori este pusa de analistii imobiliari pe seama unor potentiale dificultati ale cumparatorilor de a-si securiza proiecte imobiliare pe alte piete din regiune, ceea ce presupune ca si in 2011 tranzactiile de proiecte imobiliare vor ramane cazuri izolate in mare parte.

De asemenea, analistii JLL si cei ai CBRE prevad o acutizare a diferentelor intre produsele imobiliare premium si cele secundare, acestea din urma continuand sa fie neinteresante pentru dezvoltatori.

Cat despre produsele care ar urma sa fie interesante pentru investitori, oficialii CBRE estimeaza ca in acest an vor fi mai multe tranzactii pe zona de office, segment unde s-a inregistrat o crestere a increderii dupa tranzactionarea Floreasca Business Park anul trecut.

Pe segmentul de birouri analistii prevad o stabilizare a chiriilor in acest an, ca si in cazul nivelului chiriilor din zona de retail si a celor de pe segmentul logistic.

O alta tendinta care se contureaza in 2011 este o revenire a activitatii de constructii de pe segmentul de retail. Potrivit datelor firmelor de consultanta sunt intre 6 si 8 proiecte care ar urma sa fie finalizate in acest an. In plus, JLL considera ca in urmatorii 2-4 ani vor reveni si preinchirierile ceea ce va determina demararea constructiei unei parti din proiectele anuntate in aceasta perioada, dar care nu au demarat inca.

Pentru segmentul logistic, companiile de consultanta prevad o crestere a tranzactiilor in acest an, dar activitatea de constructii ramane redusa. Dezvoltatorii proiectelor logistice au fost unii dintre cei mai prudenti, majoritatea oprind noile dezvoltari si construind doar in functie de cerere. Pe piata au fost prezenti si cativa dezvoltatori speculativi, cum este Helios Phoenix, dar majoritatea proiectelor speculative au fost deja finalizate.

Segmentul rezidential este cel mai afectat, piata fiind mai mult sau mai putin blocata. Potrivit consultantilor imobiliari de la JLL, oferta de locuinte noi nu a fost adaptata la noile nevoi ale pietei, asa ca este in cea mai mare parte caracterizata de preturi si suprafete prea mari.

O licarire de speranta pentru acest segment este pus de analisti pe seama programului Prima Casa 3.