- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

De ce au crescut preturile apartamentelor in martie, pe o piata sugrumata de criza

07 Apr, 21:35 • cristina.mihai
Luna martie a adus o crestere neasteptata a pretului mediu al locuintelor vechi din Capitala, dar si din alte orase mari, potrivit rapoartelor de monitorizare ale unora dintre cele mai importante site-uri de profil. Desi reala statistic, potrivit analistilor imobiliari aceasta crestere nu are nicio relevanta. Vezi in articol de ce.
De ce au crescut preturile apartamentelor in martie, pe o piata sugrumata de criza

Cresterea statistica nu este determinata de scumpiri ale apartamentelor deja scoase de vanzare, ci de noile oferte aparute pe piata, care intra intentionat la preturi mai mari, pentru ca proprietarii sa aiba de unde sa mai scada.

Numarul ofertelor de pe piata a crescut in martie cu aproape 50%, fata de februarie, conform unui raport al site-ului AnunturiParticulari.ro.

„Este ca la piata”, explica Valentin Ilie, directorul executiv al agentiei Coldwell Banker, una dintre cele mai mari companii de pe piata de consultanta imobiliara.

„Nu exista o crestere reala de pret, ci o schimbare a balantei de pret ca urmare a ofertelor noi aparute. Astfel de oscilatii lunare ale preturilor medii, de +/- 5%, chiar 10% vor fi pe tot parcusul anului in functie de noile locuinte scoase la vanzare. Este normal pe piata noastra”, spune Ilie.

Ilie, ca si reprezentantii site-urilor Imobiliare.ro sau MagazinuldeCase.ro, mizeaza insa pe o stabilitate a preturilor in acest an, chiar daca aceste mici oscilatii ale nivelului mediu de pret vor ramane valabile in continuare.

Reprezentantii AnunturiParticulari.ro au interpretat cresterea preturilor din martie ca un semn al stabilizarii pietei, dupa 2 ani in care s-au inregistrat deprecieri masive ale valorilor.

„Cum vor fi preturile luna viitoare nu poate nimeni sa stie, insa cu siguranta nu vom mai asista nici la cresteri spectaculoase, dar nici la scaderi dramatice de preturi”, se mentioneaza in raportul AnunturiParticulari.ro.

Si analiza portalului MagazinulDeCase.ro indica o stabilizare a preturilor din Bucuresti la inceputul anului in comparatie cu sfarsitul lui 2009. Astfel, pretul de strigare pentru o garsoniera la sfarsitul anului 2009 era de 44.000 de euro, dupa care a scazut la 42.000 de euro la inceputul anului 2010, inregistrand o variatie de doar -4,5%.

In ceea ce priveste nivelul cererii de locuinte noi la inceput de an, analistii spun ca se vede o imbunatatire, dar cererea ramane mult sub nivelul ofertei.

„Inceputul de an a fost foarte bun, clientii sunt mai interesati sa achizitioneze locuinte”, crede Ilie de la Coldwell-Banker.

Programul Prima Casa a determinat o revenire a cererii, chiar daca nivelul tranzactiilor inca nu este foarte mare. Totusi, chiar daca autoritatile au modificat programul, astfel incat sa atraga clienti si pentru locuintele noi, agentiile au probleme cand vine vorba sa aplice programul si la aceste locuinte.

„Avem dificultati pentru ca dezvoltatorii nu au scazut foarte mult preturile si pentru ca pe piata nu sunt proiecte noi care sa intre in plafonul de 70.000 euro”, mai spune Ilie.