- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

GEA Prasa: Retailul va absorbi anul acesta 70% din investitiile imobiliare

26 Feb, 16:40 • Redactia DailyBusiness
Centrele comerciale vor absorbi circa 70% din investitiile imobiliare prognozate pentru 2008, cifrate la circa 3 mld. euro, a estimat Antonio Zarnescu, directorul comercial al companiei GEA Prasa Internacional.
GEA Prasa: Retailul va absorbi anul acesta 70% din investitiile imobiliare

Potrivit consultantilor Cushman& Wakefield, anul trecut 54% din investitile pe piata imobiliara romaneasca, estimate la 1,74 mld. euro, au fost axate pe piata centrelor comerciale.

Directorul comercial al GEA Prasa Internacional a mai spus, printre altele, ca randamentele pentru spatiile comerciale vor inregistra fluctuatii nesemnificative in 2008, dar vor fi inca superioare celor inregistrate in celelalte tari din Europa Centrala si de Est.

„Romanii vor in special o locuinta noua, aproape de locul unde isi fac cumparaturile, de un mijloc de transport, dar si de locul de munca. Eu cred ca piata imobiliara veche va incepe sa stagneze spre sfarsitul anului in zonele unde proiectele noi se dezvolta, iar preturile vor creste si pana la 25%”, a adaugat Antonio Zarnescu, citat de NewsIn.

Reprezentantul GEA Prasa crede ca segmentul industrial este caracterizat de o cerere sporita pentru spatii moderne cu toate dotarile necesare, iar tendinta este vizibila, incepand din a doua jumatate a anului 2007, mai ales in marile orase precum Bucuresti, Timisoara, Cluj Napoca, Brasov, Constanta, Arad si Oradea.

Zarnescu sustine ca desi pretul terenurilor a crescut in medie cu aproximativ 35%, exista cereri tot mai multe pentru spatiile destinate cladirilor office.

„Exista o cerere foarte ridicata de spatii de calitate clasa A, A plus, venita in mare parte de la companiile internationale sau multinationale. Exista cerere si pentru spatii de clasa B, venita cu preponderenta din partea companiilor mici si medii care au crescut de la stadiul de apartment office la cel de office building”, a afirmat Antonio Zarnescu.

Grupo Prasa, cu capital spaniol, intrat in 2005 pe piata de real-estate din Romania, are in portofoliu proiecte imobiliare in Europa, America de Sud si Africa de Nord. Pentru dezvoltarea proiectelor sale in Romania, compania s-a asociat cu GEA 21 Group, o alta societate spaniola.