- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

George Coposu nu și-a pierdut flerul pentru afaceri. A construit o clădire de birouri cu un credit uriaş la CEC Bank, iar ratele le plăteşte chiar cu banii băncii

11 Apr, 10:18 • Russo George
Fostul patron al Rapidului, care a împlinit de curând 70 de ani, a devenit un dezvoltator imobiliar important în ultimii ani. După ce a fost eliberat din închisoare în urma condamnării în celebrul Dosar al Transferurilor.
George Coposu nu și-a pierdut flerul pentru afaceri. A construit o clădire de birouri cu un credit uriaş la CEC Bank, iar ratele le plăteşte chiar cu banii băncii

George Copos a iniţiat un proiect imobiliar în zona Casei Presei care a fost finalizat cu ajutorul unui împrumut obţinut din partea CEC Bank. Instituţia a devenit însă şi datoare omului de afaceri.

Newsweek prezintă astăzi culisele unei afaceri realizate de fostul finanțator al clubului Rapid București, George Copos, în care banca de stat CEC Bank este implicată.

George Copos a ridicat Ana Tower, o clădire de birouri de lângă Casa Presei, cu banii dintr-un credit acordat de CEC Bank, bancă deținută de statul român, prin Ministerul Finanțelor, ca acționar majoritar.

Creditul, în valoare de 50,65 milioane de euro, i-a fost acordat lui George Copos în decembrie 2017. Clădirea în cauză, Ana Tower, a fost ridicată, iar la mai puțin de 3 ani distanță, în iulie 2020, CEC Bank a devenit unul dintre chiriași.

Lucrările au fost finalizate în vara anului 2020. Iar CEC Bank a obţinut un contract de închiriere pe 5 ani pentru 3 etaje ale construcţiei din nordul Bucureştiului, în urma căruia va achita în total 14 milioane de euro, adică aproape o treime din cuantumul sumei pe care George Copos a luat-o cu împrumut chiar de la CEC Bank.

Apoi, pentru că instituţia aflată în subordinea Minsterului Finanţelor a dorit să ocupe un spaţiu şi mai mare la un moment dat, ea urmează să pluseze cu alte 18 milioane de euro în conturile firmelor lui Copos. Acest din urmă acord este valabil pentru 10 ani.

Citeşte şi: Dobânzile în creștere sunt aproape de final! Deciziile Rezervației Federale americane ar putea opri cel mai agresiv ciclu global din punct de vedere economic

Așadar, CEC îi plătește firmei lui Copos peste jumătate din valoarea creditului, 32 de milioane de euro! Și este de așteptat ca primul contract să fie prelungit, având în vedere că a fost încheiat doar pe 5 ani, în timp ce al doilea are o durată de 10 ani.

Cu alte 14 milioane de euro (în eventualitatea în care contractul ar fi încheiat în aceleași condiții), suma totală pe care CEC ar ajunge să o plătească către Ana Towers Offices ar ajunge la 46 de milioane de euro, adică peste 90% din valoarea creditului.

Chestionat pe seama afacerii cu CEC Bank, George Copos s-a limitat la a spune că „Nu eram implicat la vremea respectivă în decizii legate de managementul operațional”.

Iar Liliana Mateiaș, directorul financiar al Ana Towers Offices, a vorbit despre condițiile complicate ale creditului obținut de la CEC Bank.

„Închirierea spațiilor a avut loc la ani distanță față de data încheierii contractului de credit. Spațiile propuse spre închiriere din clădirea Ana Tower au fost comunicate în piața de profil prin toate mijloacele, scopul acestei clădiri fiind acela de închiriere. Nu există alte credite acordate companiilor din grupul Ana de către CEC Bank.

Companiile din grupul Ana au lucrat și lucrează cu majoritatea băncilor din țară. Nu deținem informații cu privire la data la care CEC Bank a decis închirierea spațiului din clădirea ANA TOWER, însă valoarea chiriei pe care o plătește CEC Bank este mult mai mică decât valoarea chiriei pe care o plătesc ceilalți chiriași”, au fost precizările Lilianei Mateiaş pentru sursa citată.

Citeşte şi: Scad chiriile în Capitală. Ce se întâmplă în celelalte mari oraşe din România