- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Inca o lovitura pentru piata rezidentiala: Clientii nu se mai intereseaza de locuinte nici macar de dragul de a intreba

03 Jun, 16:01 • cristina.mihai
Masurile de austeritate anuntate de Guvern au amplificat starea de incertitudine in randul cumparatorilor de locuinte, asa ca in ultimele 3 saptamani numarul tranzactiilor realizate pe piata a scazut cu minim 50% fata de lunile precedente. In plus, clientii care se interesau doar informativ de locuinte au disparut aproape complet, spun reprezentantii agentiilor imobiliare.
Inca o lovitura pentru piata rezidentiala: Clientii nu se mai intereseaza de locuinte nici macar de dragul de a intreba

Cumparatorii pe credit s-au retras din piata si acum asteapta sa vada unde va ajunge puterea lor de cumparare”, spune Ion Catutoiu, directorul agentiei RealTime, care considera aceasta miscare un semn de maturizare a cumparatorului. „Cumparatorii sunt mai responsabili. Ei inca exista, dar sunt in asteptare”, adauga Catutoiu.

„Cererea activa, cei care erau hotarati sa achizitioneze, s-a injumatatit in cazul celor care achizitionau pe credit. In schimb, cererea pasiva (clientii care nu aveau posibilitatea de a achizitiona, dar care se interesau de locuinte-n.r.) a disparut complet„, completeaza el.

Valentin Ilie, directorul executiv al retelei de agentii Coldwell Banker Romania, spune ca in cazul diviziilor proprii numarul tranzactiilor a scazut si cu 85% in ultimele cateva saptamani, ca urmare a starii de incertitudine create de masurile anuntate de Guvern.

In timp ce cumparatorii cu credit asteapta sa vada cum trebuie sa-si refaca socotelile ca urmare a masurilor guvernamentale, cumparatorii cu cash incep sa fie mai prezenti prin piata, tot din cauza acelorasi masuri.

„Anuntul ca se vor impozita depozitele i-a facut pe cei care au cash sa ia in considerare plasarea acestor bani intr-un imobil, asa ca pe acest palier s-a simtit o crestere a interesului in ultimele saptamani”, spune Catutoiu.

Si unii dintre dezvoltatorii imobiliari cu cele mai mari vanzari in perioada crizei, cum ar fi Ionut Negoita, spune ca masurile guvernamentale de austeritate au determinat unii clienti sa renunte la achizitii, cel putin pentru moment.

„Vanzarile in cadrul proiectului nostru au fost stabile anul acesta, existand doar fluctuatii mici de la luna la luna. O anumita diminuare a cererii este fireasca in contextul dat”, spune Negoita. „Tranzactiile au fost insa afectate de criza din domeniul public, mai ales ca urmare a grevei de la Cartea Funciara”, mai spune dezvoltatorul.

Analistii imobiliari considera ca piata va fi stabila in urmatoarele luni, dar atrag atentia asupra faptului ca daca vor mai aparea miscari sindicale in urmatoarele luni, acestea isi vor pune cu siguranta din nou amprenta pe tranzactiile din domeniu.

„Piata imobiliara are aceeasi curba ca si economia. Ma astept la o usoara dezghetare in vara, dar daca in toamna vor fi noi miscari sociale, atunci vor fi si efecte negative pe zona de tranzactii”, spune Catutoiu.

Miscarile sindicale si incertitudinea create de masurile guvernamentale de austeritate au generat un al doilea moment de scadere in acest an, dupa ce modificarile din programul Prima Casa, efectuate la inceputul anului, au afectat negativ interesul pentru achizitii, spun analistii.

Mai mult, reprezentantii fondului de Garantare au anuntat recent ca numarul cererilor pentru Prima Casa s-a injumatatit in acest an, fata de ultimele luni din 2009.

Nu doar locuintele vandute au probleme cu tranzactionarea, ci si cele executate, insa din alte motive. „Locuintele scoase la vanzare in licitatii publice au preturi peste media pietei, asa ca in acest context nu exista interes pentru achizitii”, spune Valentin Ilie.

In luna mai, preturile apartamentelor din Capitala au fost stabile, existand doar fluctuatii mici. De altfel, analistii imobiliari considera ca anul acesta preturile vor ramane stabile.

In mai, preturile medii ale apartamentelor din Bucuresti au crescut usor, ajungand la 1.302 euro/mp, cu 0,6% mai mult fata de luna precedenta. Pretul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1%, pana la 1.447 euro/mp, in timp ce pentru apartamentele vechi a crescut cu 0,7%, pana la 1.250 euro/mp, potrivit indicelui Imobiliare.ro.