- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitiile rezidentiale anuntate anul trecut cu mare tam-tam, acum in silenzio stampa

09 Aug, 12:43 • cristina.mihai
Investitorii imobiliari care au luat taurul de coarne in 2009, si au anuntat ca vor demara proiecte rezidentiale de aproape 200 mil. euro, au dat inapoi in fata crizei, iar cartierele anuntate cu mare tam-tam au ramas doar pe hartie.
Investitiile rezidentiale anuntate anul trecut cu mare tam-tam, acum in silenzio stampa

Anul 2009 a fost unul destul de prolific in ceea ce priveste planurile de a demara noi proiecte rezidentiale. Investitorii vorbeau, in ciuda crizei, despre avantaje cum ar fi o concurenta mai mica sau costuri de constructie mai reduse.

Situatia reala pietei a dovedit insa ca avantajele nu sunt atat de atractive atunci cand nu ai cui sa vinzi, iar situatia economica este instabila. Prin urmare, planurile se afla momentan in stand-by.

Cele mai mari doua investitii in proiecte rezidentiale noi, anuntate anul trecut si care acum stau „in asteptare”, sunt Jackob Park, din zona lacului Dobroiesti si G-Vi Town din cartierul Vitan.

Prima faza din proiectul rezidential Jackob Park, cu 256 de apartamente, trebuia sa demareze in vara lui 2009, insa compania nu a mai inceput constructia si a hotarat sa modifice proiectul, pentru a-l face mai adaptat la piata locala. Potrivit ultimelor informatii, noul proiect architectural, care a presupus recompartimentarea locuintelor, este finalizat. Totusi, Eagle Development, dezvoltatorul proiectului, asteapta sa vada cum evolueaza economia romaneasca pentru a reporni investitia si a demara lucrarile efective.

Pe piata exista si investitii aflate de aproape un an in pauza totala. In aceasta situatie este cartierul G-Vi Town, care urma sa demareze in toamna lui 2009. Acesta a fost promovat spre vanzare doar in comunitatea medicala.

Desi compania a avut cateva zeci de rezervari, situatia economica le-a devedit investitorilor ca nu este momentul sa demareze proiectul, asa ca showroom-ul de vanzari a fost abandonat, iar despre investitia anuntata cu entuziasm nimeni nu mai spune nimic.

Astfel, pe piata s-a reluat situatia din 2008, cand au fost anuntate proiecte imobiliare de mii de apartamente, care nu au mai fost construite. In aceasta situatie se numara proiectul Dimri Ghencea, anuntat de israelienii de la Dimri in 2008, sau un proiect rezidential dezvoltat de George Padure si un grup de investitori belgieni.

Singurele investitii in locuinte noi anuntate in aceasta perioada si care au fost efectiv concretizate sunt fie proiecte cu locuinte cu suprafete mici si preturi care incep de la sub 40.000 euro, fie proiecte ale caror dezvoltatori isi asuma vanzarile foarte slabe.

Totusi, ceea ce s-a intamplat in ultimii 2 ani i-a facut pe investitori mai prudenti. Pe piata nu s-au mai avantat dezvoltatori entuziasmati de avantajele crizei in domeniul rezidential. Totusi, si 2010 are curajosii sai, insa investitorii sunt mult mai prudenti si de bazeaza strict pe dorinta de extindere a unor retaileri. In acest an ar putea demara 3 centre comerciale, Pallady Shopping Center, Colosseum Shopping Center (ambele in Bucuresti) si Coresi din Brasov.

Investitiile vor demara cu zone de retail park, arie unde retailerii aproape se bat pe spatii, iar in fazele ulterioare urmeaza sa fie construite si mall-uri.