- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitor imobiliar despre primii doi ani de criza: 2009 a fost cel mai rau, pentru 2010 bat in lemn

09 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Alexander Hergan, seful companiei Avrig 35, spune ca 2009 a fost cel mai rau an din cariera sa, iar cand se gandeste la 2010, "bate in lemn". Avrig 35 a dezvoltat cladirea de birouri Charles de Gaulle Plaza si mall-ul Iris Shopping Center din Titan.
Investitor imobiliar despre primii doi ani de criza: 2009 a fost cel mai rau, pentru 2010 bat in lemn

Hergan a inceput sa investeasca in imobiliare inainte de 2000. Despre business-urile sale din afara Romaniei si din alte arii decat real estate-ul, prefera sa nu vorbeasca prea mult.

El a mentionat totusi ca printre afacerile sale se numara si 6 companii din SUA cu domenii de activitate distinct, de la banci, la kit-uri medicale. Valoarea afacerilor din Romania a crescut in ultimul timp, ca importanta in portofoliul total al omului de afaceri.

„Am avut 8 companii in SUA, din care am vandut doua. Toate afacerile au fost initiate de mine, ca antreprenor”, a spus Hergan.

El vrea sa demareze in 2010 un nou proiect de retail in Capitala, Pallady Shopping Center, cu un buget de 80 mil. euro. O mare parte din suprafata centrului commercial este deja inchiriata.

Spiritul antreprenorial a lui Hergan a avut de suferit anul trecut. El nu a demarat niciunul din cele 4 proiecte imobiliare de retail si birouri, fiecare de circa 75 mil. euro, pe care le avea in plan pe piata locala, pentru ca nu a primit finantare bancara.

In 2010, omul de afaceri nu a mai asteptat o revenire a apetitului bancilor pentru afaceri, dar a profitat de o crestere a interesului fondurilor de investitii fata de Romania. Hergan a inceput negocieri cu cateva fonduri in vederea finantarii unui proiect imobiliar de retail in Capitala.

Pe de alta parte, criza a facut ca unul din proiectele dezvoltate de companie, amplasat in zona Obor din Bucuresti si finantat din fonduri proprii, sa evolueze lent.

Omul de afaceri a renuntat in 2009 la achizitia de noi terenuri. El are deja in portofoliul peste 100 de loturi in Bucuresti si alte orase din tara. Anul acesta a demarat insa negocieri pentru a cumpara un teren in Bucuresti si unul in provincie, investitia totala fiind de ordinul zecilor de milioane de euro.

„Nu cumpar terenuri speculative pentru a le revinde, ci avand in cap un proiect pentru acel teren. Proiect care se va concretiza in momentul in care piata ne va spune ca e momentul, cand partenerii nostri vor cunoaste potentialul acelui teren si vor vrea sa fie prezenti acolo”, a declarat Alexander Hergan. Grupul pe care il conduce a avut de infruntat si situatii cand „piata nu i-a cantat in struna”. De exemplu, pe un teren achizitionat in zona Baneasa din Capitala, compania nu a mai construit nimic.

Pallady Shopping Center va face parte dintr-un complex imobiliar care va mai cuprinde cladiri de birouri si locuinte. Hergan nu a precizat cand vor fi construite acestea, dar si-a exprimat opinia ca piata rezidentiala inca nu a ajuns la punctul cel mai de jos si ca va fi nevoie de cativa ani pentru a se „inghiti” excesul de locuinte existent.

„Locuinte se vor face pentru generatia urmatoare, abia in 5-10 ani, cand va creste rata de neocupare din blocurile vechi”, spune Hergan.

In ceea ce priveste proiectul de retail pe care il va demara in vara aceasta, Hergan a declarat: „nu incepem pentru ca vrem, ci pentru ca ne-o cere piata”. Seful Avrig 35 a subliniat insa ca o data cu criza au scazut si costurile: „acum construim cu 30-40% mai ieftin decat in urma cu doi ani”.