- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Mai pot scadea chiriile la apartamente? Proprietarii „indulcesc” preturile cu 1 euro

25 Feb, 00:03 • cristina.mihai
Chiriile apartamentelor vechi din Capitala au scazut anul trecut cu 10-20%, dupa prabusirea din 2009, de peste 30%. Analistii vad un an 2011 stabil, iar proprietarii cu preturi mai mari, scad cate un euro din pret pentru a avea o eticheta mai atragatoare, gen "apartament 3 camere la 399 euro".
Mai pot scadea chiriile la apartamente? Proprietarii indulcesc preturile cu 1 euro

Analistii imobiliari spun ca fluctuatiile vor fi reduse anul acesta, dar nu vad potential pentru cresteri. Astfel, cel mai bun scenariu pentru proprietarii de apartamente este o stagnare.

„Nu vor fi fluctuatii majore ale chiriilor in acest an”, spune Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, cea mai mare agentie imobiliara de pe segmentul rezidential. Acesta considera ca preturile vor ramane stabile chiar si in cazul unor fluctuatii mari ale cursului valutar.

In cazul unei aprecieri a euro, Ilie apreciaza ca proprietarii nu vor mai urma trendul din boom, cand cresteau preturile instantaneu, ci le vor mentine la nivelul actual. „Este oferta foarte mare, asa ca nu vad cresteri de chirii”, mai spune Ilie.

Potrivit celor mai recente date ale AnunturiParticulari.ro, chiria medie solicitata initial de proprietari pentru garsoniere a ajuns la 235 europe luna in ianuarie, in scadere cu aproape 10% fata de prima luna a anului trecut si cu 35% fata de perioada analizata din 2009. Totusi, pe piata sunt si garsoniere care au preturi de 150 euro pe luna.

Spre exemplu, Valentin Ilie spune ca in cazul agentiei sale, oferta cuprinde 66 de oferte la pret de sub 200 euro. „Pare putin, dar este numarul de oferte active, iar pentru aceste preturi cererea este mai mare si se inchiriaza mai repede”, spune Ilie.

Pentru apartamentele de doua camere ofertate in luna ianuarie, pretul mediu de inchiriere a fost de 326 euro, cu 12% mai mic fata de prima luna din 2010 si cu 37% mai mic comparativ cu intervalul similar din 2009.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 459 euro, si cu aproximativ 40% fata de ianuarie 2009.

La apartamentele cu patru camere, proprietarii au solicitat un pret mediu de inchiriere de 620 euro, mai mic cu 20% fata de ianuarie 2010, iar fata de ianuarie 2009 chiria aproape s-a injumatatit.

Oferta activa este mai mare pentru apartamentele cu suprafete mari si pentru ca in acest caz cererea este mai redusa. Astfel, in cazul Coldwell Banker, cea mai mare oferta este pentru apartamentele de 4 camere, peste 600 de anunturi active.

Pentru apartamentele de doua camere sunt aproape 500 de anunturi in portofoliul agentiilor din baza de date a companiei, pentru cele de 4 camere peste 350, iar pentru garsoniere doar 132. Prin urmare, si cele mai multe oferte sunt incadrate in intervalul 300-500 euro.

Explicatia? Cea mai mare cerere este pentru garsoniere, unde sunt si cele mai mici preturi, asa ca ofertele stau mai putin in piata.

Proprietarii de locuinte mai mari au invatat insa lectia retailerilor si isi „indulcesc” valorile prin scaderea unui euro. Astfel, pe site-ul imobiliare.ro sunt mai multe oferte de locuinte de inchiriat la 399 euro.