Având în vedere că achiziția unui imobil reprezintă una dintre cele mai mari investiții din viața unei persoane, iar mulți români se confruntă cu împrumuturi pe termen lung de la bănci, alegerea unui apartament nu ar trebui să fie făcută în grabă, ci doar după o analiză atentă a mai multor factori care pot influența pe termen lung stabilitatea financiară, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Vilă din Spania la preț de apartament de București. Orașul în care îți poți cumpăra o casă imensă cu o sumă uluitoare
foto: apartamente
În contextul actual, piața imobiliară din România este în continuă schimbare, iar prețurile locuințelor nu dau semne de stagnare, devenind tot mai ridicate. Mulți dintre românii care doresc să devină proprietari nu au altă opțiune decât să apeleze la un credit ipotecar pentru a-și putea permite achiziția. Așadar, ideea de „proprietar” este adesea asociată cu „datoria către bancă”, o responsabilitate financiară ce poate dura zeci de ani și care vine cu riscuri și incertitudini.
Adrian Codirlașu, președintele CFA România, spune că înainte de a semna pentru un credit ipotecar, viitorii proprietari trebuie să își facă „temele” din punct de vedere financiar. Aceasta presupune o planificare atentă a cheltuielilor pe termen lung, având în vedere că un credit ipotecar poate dura între 20 și 30 de ani.
„Este esențial ca cei care vor să cumpere să își facă temele înainte. Vorbim despre o decizie financiară pe termen lung, iar un credit ipotecar se întinde pe 20, 25 sau chiar 30 de ani”, a spus președintele CFA.
Acesta atrage atenția că, într-o perioadă de volatilitate economică, este esențial ca cei care doresc să achiziționeze o locuință să facă niște calcule precise înainte de a lua decizia finală. Printre aceste calcule ar trebui să se numere compararea costurilor unui credit ipotecar cu cele ale unei chirii pe termen lung, astfel încât să fie clar dacă investiția în imobil este o decizie financiară viabilă în contextul personal și economic actual.
„În această perioadă, cu siguranță, vom traversa câteva crize economice, episoade de dobânzi ridicate, inflație mare sau recesiuni. Vor fi șocuri. Este important ca viitorii proprietari să își facă calculele înainte să intre într-o asemenea investiție.
Să își dea seama dacă face sens un credit ipotecar versus o închiriere. Aceste calcule trebuie făcute”, a continuat Adrian Codirlașu.
Te-ar mai putea interesa și: Cât costă o noapte de cazare la apartamentul de lux din Mamaia deținut de Mihai Trăistariu. Artistul face un discount în această vară