- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Pe piata apartamentelor vechi mai \”misca\” doar preturile. In jos

26 Jan, 13:04 • cristina.mihai
Preturile de oferta ale apartamentelor vechi din Capitala au mai scazut cu 5-10% de la inceputul anului, ca urmare a blocajulul de pe piata, dar si a cresterii euro, au spus, pentru DailyBusiness.ro, reprezentantii site-urilor imobiliare de vanzari fara intermediari, MagazinulDeCase.ro si CaseFaraIntermediari.ro.
Pe piata apartamentelor vechi mai \misca\ doar preturile. In jos

„Primesc in fiecare zi cereri de la clienti care au postate anunturi la noi pe site pentru a mai scadea pretul. Scaderile, de 10-15%, sunt determinate de starea generala a pietei rezidentiale”, a spus Valentin Enescu, directorul CaseFaraIntermediari.ro.

„Anul trecut, vindeam circa 50% din ofertele de locuinte in cateva luni de la postarea anunturilor. Din decembrie, pe piata nu se mai simte alta miscare decat cea a scaderii preturilor”, a adaugat Enescu.

Parerea acestuia este confirmata si de alti jucatori din piata.

In cazul apartamentelor vechi s-a inregistrat o scadere a preturilor de oferta la acest inceput de an, fata de finalul anului trecut, de 5-10%, in unele cazuri, a spus Matei Malos, directorul MagazinulDeCase.ro. El a adaugat ca fata de ianuarie 2008, preturile sunt acum cu 25-30% mai reduse.

„Vorbim de reduceri ale pretului de oferta, pentru ca in cazul pretului de tranzactionare, scaderea este mai pronuntata. Acum se observa si mai accentuat ca activam pe o piata a cumparatorilor”, a spus Malos.

In contextul blocajului de pe piata, proprietarii ori scad pretul, ori le scot de la vanzare si se orienteaza spre inchiriere.

„Anul trecut, o garsoniera se vindea si cu 90.000 euro, iar acum, pretul este in jur de 60.000 euro”, a mai spus Enescu.

Pe de alta parte, sunt si proprietari care nu scad preturile. Spre exemplu, doar 16% din proprietatile inscrise pe site-ul foto-imobiliare.ro in 2008 si nevandute au preturi mai mici din ianuarie 2009, potrivit unui studiu realizat de administratorii portalului de anunturi imobiliare.

Datele arata ca s-au ieftinit, in special, apartamentele de 3 camere din Bucuresti, (Colentina, scadere de pret cu 5%), precum si case din zona Brasovului (scadere cu 30 de procente).