- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piata locuintelor vechi in 2008: Bucurestiul si Constanta au iesit din tipar

21 Jan, 12:19 • Redactia DailyBusiness
Preturile locuintelor vechi din majoritatea oraselor mari din Romania au crescut usor in primele luni din 2008, dupa care au stagnat, iar spre finalul anului au scazut. 2 piete au iesit din tipar: Bucurestiul si Constanta, arata un studiu imobiliare.ro.
Piata locuintelor vechi in 2008: Bucurestiul si Constanta au iesit din tipar

Studiul analizeaza evolutia pietei rezidentiale la nivelul celor mai reprezentative orase din Romania si se refera la preturile ofertelor de vanzare la apartamentele vechi cu 2 camere.

In Bucuresti, tendinta de scadere a preturilor s-a manifestat mult mai repede decat in restul oraselor din Romania, iar in Constanta, scaderile au inceput sa apara mai tarziu.

Bucuresti: Din aprilie, preturile de oferta au inceput sa scada

Datele statistice ale imobiliare.ro arata ca in perioada ianuarie-martie, preturile de ofertare a apartamentelor cu 2 camere din Capitala au crescut considerabil, insa incepand cu luna aprilie, au aparut primele semne de stagnare, chiar de scadere. Valoarea medie maxima a fost atinsa in a doua parte a lunii martie, cand pentru un apartament cu 2 camere intr-un imobil vechi din Capitala se cerea 120.000 euro.

Totusi, incepand cu luna aprilie, preturile de ofertare au inceput sa coboare, ajungand in decembrie la o medie de 105.616 euro, in scadere cu peste 12%, fata de pretul de oferta din martie..

Constanta: Primele semne de scadere au aparut in decembrie

Reprezentatii studiului mai spun ca per ansamblu, Constanta este orasul in care trendul descrescator al preturile este cel mai putin evident. Totusi, si aici se remarca faptul ca in a doua jumatate a anului, ritmul de crestere a incetinit considerabil, fiind vorba mai degraba de o stagnare. Punctele de minim si maxim au fost atinse in luna ianuarie (68.372 de euro) respectiv iulie-noiembrie (aproximativ 76.000 de euro). Totusi, decembrie aduce primele semne de scadere, astfel incat la sfarsitul lui 2008, pretul mediu de oferta pentru un apartament vechi de 2 camere se ridica la 74.600 de euro, cu cateva procente mai mic decat in luna precedenta.

Brasov: Pretul mediu de oferta a coborat cu cateva procente din vara

In primele 5 luni ale anului, preturile au continuat trendul crescator din anii anteriori in Brasov, iar in luna iunie, pretul unui apartament vechi de 2 camere din Brasov se ridica la 78.400 de euro, maximul anului.

Tendinta de scadere a inceput sa se manifeste in a doua jumatate a anului, iar la sfarsitul lunii decembrie, pretul mediu de ofertare a unui apartament cu 2 camere din Brasov se situa in jurul valorii de 75.000-76.000 de euro.

Cluj-Napoca: A doua parte a lui 2008 a adus primele scaderi de preturi

In Cluj, in primele 3 luni ale anului, preturile au crescut alert, ajungand in medie la 78.000 de euro, valoare inregistrata la sfarsitul lui martie. Cresterea a continuat si in urmatoarele luni, pragul maxim al anului, putin peste 80.000 de euro, fiind inregistrat in intervalul mai-iunie. A doua parte din 2008 a adus primele scaderi, astfel incat in luna decembrie, un apartament cu 2 camere in Cluj era scos la vanzare pentru un pret mediu de 76.000 de euro, cu 5% sub pretul din vara.

Iasi: Preturile de oferta au fost in decembrie cu 7% mai mici decat in vara

In ceea ce priveste evolutia preturilor apartamentelor cu 2 camere din Iasi, acestea urmeaza tendintele generale inregistrate in celelalte orase mari din tara. Daca la inceputul anului, pretul mediu se situa in jurul valorii de 60.000 de euro, in lunile de vara, pentru un apartament cu 2 camere se cerea in medie 68.000 de euro, iar in ultima parte a anului, pretul a inceput sa urmeze un trend descendent, ajungand in decembrie la o valoare medie de 63.355 de euro.

Timisoara: Pretul mediu de oferta a scazut cu 5% in decembrie, fata de perioada verii

In intervalul mai-august, in Timisora, pretul mediu a ajuns la peste 74.000 de euro, dupa ce in primele luni ale anului a crescut. Totusi, in luna decembrie, media pretului de oferta pentru un apartament cu 2 camere intr-un bloc vechi a scazut cu circa 5%, la 71.400 de euro.

Lansat in ianuarie 2000, imobiliare.ro este unul din cele mai accesate portale imobiliare din Romania. Portalul inregistreaza 260.000 de vizitatori lunar si cuprinde una din cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.