- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Preturile vechilor vile \”boieresti\” din Capitala cresc cu 20%, in 2008

11 Apr, 11:37 • Redactia DailyBusiness
Preturile vechilor vile "boieresti" din Capitala vor creste cu circa 20% in 2008, pana la o medie de aproximativ 3.600 euro/m, au declarat reprezentantii agentiei imobiliare Perfect Casa.
Preturile vechilor vile \boieresti\ din Capitala cresc cu 20%, in 2008

Pretul mediu al acestor imobile se situeaza in prezent la circa 3.000 euro pe metru patrat.

Valoarea vilelor boieresti din Bucuresti s-a dublat in ultimii 3 ani in medie cu 100%. Factorii care influenteaza evolutia pretului sunt amplasarea, arhitectura si de starea cladirii, a declarat Jeni Dragomir, presedintele companiei imobiliare Perfect Casa.

„Pe segmentul vilelor vechi boieresti de pe piata bucuresteana, cel mai usor se tranzactioneaza cele a caror valoare nu depaseste doua milioane de euro”, a precizat Jeni Dragomir.

„Peste aceasta suma, numarul de potentiali clienti este mai redus, astfel incat procesul de vanzare-cumparare decurge mai lent, respectiv pot trece 4-8 luni de la lansarea ofertei pana la incheierea tranzactiei. In schimb, pe categoria clientilor cu un buget de pana la un milion de euro sunt preferate imobilele noi, in special in zona de nord a Capitalei”, a mai spus Jeni Dragomir, citata de NewsIn.

Potrivit reprezentantilor Perfect Casa, o vila deosebita ca stil arhitectural, situata in Piata Romana, de exemplu, poate ajunge la 4.000-5.000 euro/ mp construit, la care se adauga pretul terenului. In zonele semicentrale, vilele nerenovate ajung la 1.500 euro/mp.

O vila situata pe Calea Victoriei, renovata si restaurata, cu 530 metri patrati construiti si 325 mp teren, are un pret de circa 3 milioane de euro, adica aproape 3.000 euro/mp de teren si respectiv, 4.000 euro/ mp construit.

Un imobil vechi din zona Gradina Icoanei, cu o arhitectura deosebita, dar nerenovat, cu o suprafata de 1.950 metri patrati (construiti) si 794 mp de teren, costa 3,8 milioane de euro, ceea ce inseamna 2.500 euro/mp de teren si respectiv, 1.000 eur/mp de constructie.

„Dupa modernizare, valoarea caselor poate creste cu 20%, iar in cazul imobilelor cu valoare istorica, unde renovarea se face cu pastrarea stilului initial, cresterea poate depasi 40%”, a specificat Jeni Dragomir.

Analistii imobiliari mai spun ca vilele vechi au un potential ridicat nu numai ca valoare tranzactionata, ci si pentru ca pot fi valorificate prin inchiriere- atat pe segmentul birouri, cat si pe cel rezidential.

„Pe piata imobilelor de lux, cele mai rentabile sunt imobilele vechi, atat pentru brokeri, datorita comisionului direct proportional cu pretul foarte mare al vilelor, cat si pentru cumparatori, care efectueaza achizitii sigure pe un segment cu o crestere spectaculoasa in continuare, putand oricand sa-si valorifice investitia cu un profit considerabil”, apreciaza Jeni Dragomir.

Privind cladirile vechi situate in centrul Capitalei, cererea este cu mult mai mare decat oferta, astfel incat preturile vor creste in continuare.

Pe segmentul de piata al vilelelor vechi, cele mai reprezentative zone din Bucuresti sunt Dorobanti, Primaverii, Kiseleff, Aviatorilor, Domenii, Dacia, Piata Romana, Rosetti, Armeneasca, bulevardul Carol, Izvorul Rece, Kogalniceanu si parcul Cismigiu.

Compania imobiliara Perfect Casa a fost infiintata in anul 1992. Portofoliul sau de proprietati este axat pe vilele si apartamentele din segmentul bucurestean de lux, acoperind primordial zona centrala si de nord a Bucurestiului.