- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Românii renunță să-și mai cumpere case din cauza prețurilor exorbitante. Chiriile au devenit varianta cea mai bună

24 Feb, 17:19 • Polojan Tudor
Din ce în ce mai mulți români preferă să închirieze un apartament sau o casă decât să facă o achiziție în acest sens. Motivul este unul bine întemeiat - prețurile apartamentelor scoase la vânzare cresc de la o zi la alta.
Românii renunță să-și mai cumpere case din cauza prețurilor exorbitante. Chiriile au devenit varianta cea mai bună

Din cauza scumpirii locuințelor dar și a finanțării, tot mai mulți români aleg să închirieze o casă. Dorința de a deveni proprietari este în continuare ridicată, însă piedicile puse de factorii direcți îi face pe aceștia să se răzgândească, scrie Ziarul Financiar.

Numărul tranzacțiilor cu apartamente, în municipiul București, a crescut în anul 2022 cu 11 %, în comparație cu anul 2021. Suprafața autorizată pentru construcția complexelor rezidențiale a crescut cu 21 %, echivalentul a două milioane de metri pătrați, adică în jur de 40.000 de noi apartamente.

În celelalte regiuni din țară, însă, s-a înregistrat o scădere a cererii de piață de 10 %, dat fiind faptul că prețurile au crescut mult mai repede decât salariul, dar și din cauza prețurilor ridicate la materialele de construcții ori din cauza economiei fragile cu care ne confruntăm în momentul de față.

Din ce în ce mai mulți români se îndreaptă către capitală chiar și în 2023, vânzările din luna trecută crescând doar in București, în timp ce în celelalte orașe au scăzut. La nivelul țării sunt cu 20 % mai puține tranzacții de cumpărare în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Dobânzile în creștere vor avea un efect negativ, ducând la încetinirea considerabilă a vânzărilor din piața rezidențială. În acest fel cererea se va ajusta într-un ritm mai galopant față de ofertă.

Mai citește și: Nicolae Ciucă: România a început să depoziteze gaze pentru iarna viitoare! Gradul de umplere se apropie de 50%. Românii vor avea căldură și în 2024

Românii renunță să-și mai cumpere case din cauza prețurilor exorbitante. Chiriile au devenit varianta cea mai bună / sursa foto: businessmagazin.ro
Românii renunță să-și mai cumpere case din cauza prețurilor exorbitante. Chiriile au devenit varianta cea mai bună / sursa foto: businessmagazin.ro

Românii aleg chiriile, însă și acestea au crescut

Anul 2022 a fost unul productiv pentru proprietarii de apartamente și unul greu pentru chiriași. Prețurile chiriilor au crescut în anul precedent cu 8,7% față de acum doi ani.

În piața veche s-a observat o creștere de 7,7% la prețurile chiriilor, față de 2021, iar în piața nouă una ușor mai scăzută, de 7,2%. Prețurile cele mai mari pentru metrul pătrat la apartamentele și casele de închiriat se găsesc în București și Cluj.

În Capitală, pe durata anului 2022, media pieței a crescut cu 9,2%. Dacă în aceeași perioadă a anului o garsonieră se închiria cu 270 de euro, acum aceasta se închiriază la 300 de euro pe lună.

Te-ar mai putea interesa și: Prognoza meteo martie 2023: Ploi abundente şi temperaturi de primăvară

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult