- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Suprafata birourilor ocupate din Capitala a scazut cu 25% in 2008

20 Jan, 14:41 • Redactia DailyBusiness
Suprafata spatiilor de birouri ocupate in Capitala in 2008 s-a cifrat la 312.000 mp, cu peste 25% sub cea din 2007, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
Suprafata birourilor ocupate din Capitala a scazut cu 25% in 2008

In ultimul trimestru al anului trecut, suprafata ocupata de spatii de birouri din Capitala a scazut de asemenea cu peste 25%, fata de aceeasi perioada din 2007.

Gradul de ocupare s-a situat in ultimul trimestru din 2008 la 95,5%, fata de 95% in cel de-al treilea trimestru al anului. Fata de ultimul trimestru din 2007, gradul de ocupare din ultimele 3 luni ale anului 2008 a fost cu 2,5 puncte procentuale mai mic.

Chiriile anuale ale spatiilor de birouri din Capitala au scazut in trimestrul 4 al anului trecut cu circa 10% fata de trimestrul precedent, pana la 264 euro anual. Fata de ultimul trimestru din 2007, chiriile au scazut in T4 din 2008, cu mai putin de 5%.

In Bucuresti, pe piata spatiilor de birouri, efectele crizei financiare si economice internationale au inceput sa isi faca simtita prezenta incepand cu trimestrul 3 din 2008 si vor continua sa se manifeste si in viitor. Se vor resimti si aici dificultatile determinate de inasprirea conditiilor de creditare, spun analistii Atisreal.

Proiectele anuntate aflate in faza incipienta (de exemplu in faza obtinerii autorizatiilor) au o probabilitate mai mare sa nu fie finalizate in timpul initial estimat sau chiar deloc. In cazul proiectelor deja demarate (aflate in faza de constructie), posibilitatea stoparii lucrarilor este mult mai mica, astfel ca pot aparea amanari in cazul termenelor de finalizare, mai ales in situatiile in care proprietarii nu sunt presati de eventuale preinchirieri.

Cei mai afectati dezvoltatori vor fi cei care nu au obtinut de la inceputul proiectului finantarea pentru toate fazele lor de dezvoltare, au mai spus consultantii companiei de consultanta imobiliara.

Pe termen scurt, specialistii Atisreal considera ca proprietarii vor deveni mai flexibili in negocieri, acordand stimulente sau inlesniri chiriasilor. De asemenea, daca pana acum acestia preferau sa inchirieze numai spatii de mari dimensiuni unui numar cat mai mic de chiriasi, acestia vor permite si fragmentari in suprafete de dimensiuni mai mici ale spatiilor date spre inchiriere.

Daca in ceea ce priveste suprafetele inchiriate, proprietarii devin mai flexibili, nu acelasi lucru este valabil si pentru perioadele de inchiriere, care vor ramane in general intre 3 si 5 ani.

De asemenea, e posibil ca potentialii chiriasi cu cereri active sa amane decizia de relocare, iar in cazul celor care nu vor amana aceste decizii, procesul de negociere va deveni mai indelungat.