- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Valoarea tranzactiilor cu proiecte imobiliare din Capitala a scazut cu circa 5% anul trecut

20 Jan, 16:22 • Redactia DailyBusiness
Valoarea tranzactiilor cu proiecte imobiliare din Capitala a scazut in 2008 cu circa 5% fata de 2007, pana la 715 mil. euro, insa cea mai mare parte a tranzactiilor s-au realizat in prima parte a anului, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
Valoarea tranzactiilor cu proiecte imobiliare din Capitala a scazut cu circa 5% anul trecut

In a doua parte a anului, au inceput sa se resimta efectele crizei, iar in ultimul trimestru nu s-a inregistrat nicio tranzactie, au precizat analistii Atisreal.

Indexul Investitiilor Europene a scazut cu 20% in trimestrul 4 din 2008, inregistrand o scadere totala de 61% pe parcursul intregului an. Incetinirea s-a manifestat mai puternic incepand cu trimestrul 2 din 2008. Tranzactiile importante au devenit tot mai rare, principalii actori fiind cumparatorii cu sume considerabile disponibile in cash.

Cele mai importante tranzactii din Capitala au fost achizitia de tip „forward purchase” a proiectului Upground Estates din Bucuresti de catre RREEF (divizia de investitii a Deutsche Bank) in valoare de 340 milioane de euro, care reprezinta cea mai mare tranzactie imobiliara din Romania de anul acesta, si cumpararea Iris Shopping Center de la dezvoltatorul local Avrig 35 pentru 140 milioane euro de catre DEGI, divizia de investitii imobiliare a grupului german de asigurari Allianz SE.

Pentru majoritatea tranzactiilor imobiliare din prima parte din 2008, negocierile au inceput la finalul lui 2007.