- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Software

Greșeala care te poate lăsa fără bani și fără date. Setarea secretă de pe router care te protejează de hackeri în 2024

22 May, 18:54 • Adrian Popovici
Experții atrag atenția că routerul poate fi o vulnerabilitate pe care hackerii o pot exploata pentru a ne fura datele. În acest articol găsiți o serie de sfaturi legate de creșterea securității cibernetice.
Greșeala care te poate lăsa fără bani și fără date. Setarea secretă de pe router care te protejează de hackeri în 2024

Internetul a devenit o prezență comună în viețile noastre, accesul instant la informații și la cei dragi sau cu care lucrăm zi de zi făcând din acesta o necesitate indispensabilă a traiului modern. Cu toate acestea, pe măsură ce tot mai multe case își instalează routere nu trebuie să uităm dacă nu luăm măsuri acestea pot deveni vulnerabilități pe care le pot exploata cei care ne vor banii și informațiile, arată The Huffington Post.

Hackerii pot exploata vulnerabilitățile routerului pentru a accesa datele personale. Câtva setări simple, dar importante, la routerul de internet te pot scăpa de hackeri și atacurile cibernetice.

Statisticile recente arată o creștere semnificativă a încălcărilor de date personale prin atacuri asupra routerelor Wi-Fi. În 2023, numărul acestor incidente a crescut cu 20% față de anul anterior, evidențiind vulnerabilitatea tot mai mare a acestor dispozitive. Alysa Hutnik, avocat specializat în protecția datelor, subliniază că multe routere vin cu setări implicite publice, făcându-le o țintă ușoară pentru hackeri.

Primul pas crucial pentru protejarea rețelei Wi-Fi este schimbarea setărilor inițiale. Este recomandată schimbarea parolei generate automat la instalarea dispozitivului. Parola trebuie să fie suficient de complexă pentru a fi dificil de ghicit de către hackeri.

Greșeala care te poate lăsa fără bani și fără date. Setarea secretă de pe router care te protejează de hackeri în 2024
Greșeala care te poate lăsa fără bani și fără date. Setarea secretă de pe router care te protejează de hackeri în 2024

Te-ar putea interesa și: Zeci de români au fost trași pe sfoară și au rămas fără bani în conturi! Metoda folosită din ce în ce mai des de hackeri pe Facebook

Ce trebuie să faci pentru a-ți securiza routerul și datele?

Pe lângă schimbarea parolei, este esențial să activezi criptarea WPA (Wireless Protected Access). Această opțiune asigură că datele care circulă pe rețeaua ta Wi-Fi sunt protejate împotriva accesului neautorizat. Activarea criptării WPA este echivalentă cu încuierea ușii de la intrarea casei tale digitale, asigurându-te că nimeni nu poate pătrunde fără permisiunea ta.

În plus, este recomandat să dezactivezi funcția WPS (Wi-Fi Protected Setup) de pe router, deoarece aceasta poate fi exploatată de hackeri pentru a obține acces la rețea. Actualizarea regulată a firmware-ului routerului este o altă soluție recomandată de experții în securitate cibernetică. Producătorii lansează frecvent actualizări care remediază vulnerabilitățile de securitate, așa că actualizarea setărilor trebuie făcută constant.

Protejarea routerului Wi-Fi este un pas esențial în asigurarea securității informaționale. Schimbarea setărilor implicite, utilizarea unei parole puternice și activarea criptării WPA sunt măsuri simple, dar eficiente pentru a preveni accesul neautorizat și pentru a-ți proteja datele personale de atacurile hackerilor. Investirea de timp în configurarea adecvată a rețeleiWi-Fi poate face o diferență semnificativă în securitatea ta online.

Citește și: Hackerii au dat o lovitură majoră unei platforme de streaming. Conturile a peste 500.000 de utilizatori, sparte într-un incident de securitate fără precedent

Tags: