- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Software

Plaţi de taxe şi impozite prin SelfPay de peste 250 de milioane de lei în primele patru luni ale anului

29 May, 23:40 • Russo George
În primele patru luni ale anului 2024, au fost plătite taxe și impozite în valoare de peste 250 de milioane de lei prin intermediul automatelor SelfPay. Compania operează în prezent peste 11.000 de stații de plată în România, amplasate în mai mult de 2.000 de localități.
Plaţi de taxe şi impozite prin SelfPay de peste 250 de milioane de lei în primele patru luni ale anului

SelfPay oferă utilizatorilor posibilitatea de a plăti 63 de tipuri de taxe și impozite, inclusiv plata rovinietei și tarifele pentru emiterea pașaportului. Aceasta reprezintă o creștere față de cele 47 de tipuri disponibile la sfârșitul lunii aprilie 2023. În plus, SelfPay facilitează plata taxelor și impozitelor către 57 de instituții publice locale, comparativ cu 41 la sfârșitul lunii aprilie 2023. În total, utilizatorii au acces la peste 300 de servicii prin aceste stații de plată.

Adrian Badea, CEO SelfPay, a declarat pentru Financiarul.ro că „creșterea numărului serviciilor de plată disponibile în rețeaua de Stații de Plată SelfPay se reflectă în avansul volumelor plăților efectuate”. Conform datelor, ponderea plăților către stat în totalul tranzacțiilor realizate prin SelfPay în primele patru luni ale anului a ajuns la 10,7% ca număr de tranzacții și 11,5% ca valoare.

În perioada menționată, stațiile SelfPay au procesat aproape 14 milioane de plăți, cu o valoare totală de aproximativ 2,22 miliarde de lei. Adrian Badea a afirmat că „suntem foarte optimiști cu privire la dezvoltarea acestui segment de servicii, în contextul în care există o cerere substanțială pentru soluții alternative pentru plata obligațiilor către stat”.

SelfPay, concurenţă pentru Ghiseul.ro

Patru categorii de plăți s-au remarcat în mod special: cele pentru rovinietă, tariful pentru eliberarea pașaportului, eliberarea permisului de conducere și a certificatului de înmatriculare. În aceste categorii, SelfPay a procesat tranzacții în valoare de peste 96 milioane de lei în perioada ianuarie-aprilie 2024. Plățile către bugetele locale au înregistrat cel mai puternic avans, cu o creștere de 42% în volum comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Adrian Badea a menționat și existența a doi mari jucători pe piața serviciilor de plăți către bugetele publice: Ghiseul.ro și SelfPay. În timp ce Ghiseul.ro are circa 2,2 milioane de utilizatori activi și a înregistrat 2,5 milioane de tranzacții colectând aproximativ 1,5 miliarde de lei în primele patru luni din 2024, SelfPay a procesat 1,5 milioane de tranzacții în valoare de peste 250 milioane de lei.

SelfPay deține cea mai mare rețea de terminale self-service din România, cu peste 11.000 de stații de plată și mai bine de 300 de servicii disponibile. În 2021, compania a făcut primul pas pe Bursa de Valori București prin emiterea de obligațiuni în valoare de trei milioane de euro, susținând dezvoltarea rețelei de Stații de Plată SelfPay la nivel național și internațional. Rețeaua internațională a fost lansată în iunie 2022 în Irlanda și ulterior în Franța. SelfPay este membru al Asociației Române de Fintech.

Citeşte şi: Noutăți în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Se oferă mai mulți bani beneficiarilor din acest an! Ce trebuie să faci pentru a primi 30.000 de lei