- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Software

Veste bună pentru utilizatorii Apple! Apelul de urgență prin satelit de pe iPhone 14 va fi disponibil și în Europa

14 Dec, 13:38 • Gorgorin iulia
Apple se pregătește pentru un update major și anunță că va lansa în Europa funcţia de comunicare prin satelit, pentru situații de urgență când utilizatorii n-au semnal. Funcția S.O.S. urgențe prin satelit este gratuită timp de doi ani de la activarea dispozitivului iPhone 14 sau iPhone 14 Pro.
Veste bună pentru utilizatorii Apple! Apelul de urgență prin satelit de pe iPhone 14 va fi disponibil și în Europa

Așa cum a promis, Apple și-a extins funcția de satelit! Modelele iPhone 14 primesc acum Emergency SOS și în câteva țări din Europa: Franța, Germania, Irlanda și Marea Britanie.

Noul sistem de comunicare prin satelit lansat recent de Apple va fi gratuit timp de doi ani de la achiziție, potrivit engadget.com

Utilizatorii de iPhone 14 trebuie să fie pe versiunea iOS 16.1 și să se afle într-o zonă fără semnal pentru a putea porni procesul de salvare prin satelit.

Citiți și: Apple introduce mai multă securitate! Datele din iCloud vor fi protejate protejate cu criptarea E2E

Această funcție este dedicată celor care se află în situații de urgență în zone în care telefoanele nu au semnal GSM de la antenele de telecomunicații.

Astfel, utilizatorii Apple vor putea trimite un mesaj de ajutor prin satelit, care va ajunge la autoritățile locale.

Utilizatorii de iPhone 14 vor putea chema ajutoare în caz de urgență, și fără semnal la telefon

„Această lansare înseamnă că mai mulți oameni vor putea să contacteze 112 atunci când nu au semnal la telefon și au nevoie de asistență de urgență. Suntem încrezători că această funcție va salva multe vieți și va oferi ajutor semnificativ serviciilor de urgență care se confruntă des cu aceste cazuri complicate de salvare”,

a declarat Gary Machado, CEO-ul European Emergency Number Association.

La fel ca în Statele Unite, unde această opţiune este disponibilă de câteva săptămâni, comunicarea prin satelit este o opţiune dedicată urgenţelor şi permite trimiterea de mesaje text şi a coordonatelor geografice folosind aplicaţia Find My App, potrivit news.ro

Când se află într-o zonă izolată şi nu au la dispoziţie o conexiune wireless sau semnal terestru, utilizatorilor le va fi prezentată opţiunea „Report Emergency”.

Această funcție va fi ideală pentru cei care fac drumeții în munți, sau în alte zone îndepărtate ale Europei. 

Pentru activarea funcției este necesară apăsarea lungă a butoanelor power și volum sau apăsarea de cinci ori a butonului power. De acolo apar opțiunile de urgență.

Cum funcționează S.O.S. urgențe prin satelit

Funcția S.O.S. urgențe prin satelit te poate ajuta să te conectezi la serviciile de urgență în situații excepționale, atunci când nu sunt disponibile alte mijloace de apelare a serviciilor de urgență. Dacă apelezi sau trimiți un mesaj text serviciilor de urgență și nu te poți conecta deoarece nu te afli în raza de acoperire celulară și Wi-Fi, dispozitivul iPhone încearcă să te conecteze prin satelit pentru a primi ajutorul de care ai nevoie.

Când utilizezi o conexiune prin satelit, experiența este diferită comparativ cu trimiterea sau primirea unui mesaj prin intermediul conexiunii celulare. În condiții ideale, cu o vizibilitate clară asupra cerului și a orizontului, trimiterea unui mesaj poate dura 15 secunde, iar dacă te afli sub arbori cu o coroană rară sau de dimensiuni medii, poate dura peste un minut. Dacă te afli sub arbori cu o coroană deasă sau dacă există alte obstacole în jurul tău, este posibil să nu te poți conecta la un satelit. Durata conexiunii poate fi influențată și de împrejurimi, de lungimea mesajului și de starea și disponibilitatea rețelei prin satelit.

Funcția S.O.S. urgențe prin satelit este gratuită timp de doi ani de la activarea dispozitivului iPhone 14 sau iPhone 14 Pro.

Încercarea demonstrației funcției S.O.S. urgențe prin satelit

Pentru a afla cum funcționează S.O.S. urgențe prin satelit, încearcă demonstrația. Trebuie să te afli în exterior, pe un teren relativ deschis, cu o vizibilitate clară asupra cerului. Arborii cu o coroană rară pot încetini conexiunea, iar arborii cu o coroană deasă o pot bloca. Dealurile sau munții, canioanele și structurile înalte pot bloca, de asemenea, conexiunea.

Dacă nu ai activat Serviciile de localizare pentru Conexiunea prin satelit, ți se va solicita să le activezi înainte de a iniția demonstrația.

  1. Deschide aplicația Configurări.
  2. Atinge S.O.S. urgențe.
  3. Sub S.O.S. urgențe prin satelit, atinge Încercați un demo, apoi urmează instrucțiunile de pe ecran.

Pentru a folosi demonstrația, trebuie să te afli într-o țară sau regiune în care este disponibilă funcția S.O.S. urgențe prin satelit. Demonstrația nu apelează serviciile de urgență.

Citiți și: Apple a confirmat că va achiziționa semiconductori de la o fabrică din Arizona