- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Aero Vodochody analizeaza implicarea in privatizarea Avioane Craiova

24 Nov, 08:08 • Redactia DailyBusiness
Aero Vodochody ar putea fi in continuare interesata de privatizarea Avioane Craiova, in ciuda esecului ultimei tentative. Constructorul ceh de avioane vrea sa preia IAR Ghimbav, iar apoi, in functie de oportunitate, se va implica si la uzina din Craiova.
Aero Vodochody analizeaza implicarea in privatizarea Avioane Craiova

„Inca analizam posibilitatea de a mai participa la privatizarea Avioane Craiova. De la inceput am fost interesati de ambele procese de privatizare (Avioane Craiova si IAR Ghimbav – n.red.) avand ca scop infiintarea unui puternic holding aerospatial in regiunea Europei Centrale si de Est. Ambele companii se potrivesc perfect portofoliului nostru”, a declarat Igor Hulak, presedintele Aero Vodochody.

AVAS a relansat la privatizare Avioane Craiova in data de 20 octombrie dupa ce a luat decizia de a nu semna un contract de vanzare – cumparare de actiuni ca urmare a expirarii termenului de valabilitate a ofertei pentru companie, fara ca Aero Vodochody sa fii acceptat clauzele contractuale propuse de Autoritate.

In privinta privatizarii IAR Ghimbav, Hulak a declarat ca se astepta ca Aero Vodochody sa incheie in scurt timp negocierile cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), considerand ca oferta companiei cehe este interesanta pentru autoritatile romane.

„Suntem increzatori in competitivitatea si atractivitatea planurilor noastre pentru IAR Ghimbav si consideram ca acesta este factorul principal care influenteaza aceste negocieri”, a mai spus presedintele Aero Vodochody, referindu-se si la esuarea negocierilor privind achizitionarea pachetului majoritar al Avioane Craiova.

Conform lui Hulak, IAR Ghimbav este privita mai degraba ca o companie partenera si nu ca o subsidiara. Aero Vodochody doreste sa transforme societatea intr-un centru de excelenta pentru proiectarea, producerea si intretinerea de elicoptere prin investitii tehnologice si programe de training pentru angajati.
De asemenea, se are in vedere extinderea portofoliului de produse pentru segmentul civil.

Chiar daca Aero Vodochody nu va reusi sa achizitioneze cele doua companii romanesti, constructorul ceh va continua sa urmareasca piata de profil pentru eventuale oferte.

„Cum am mai spus, obiectivul nostru strategic este acela de a crea un nou holding aerospatial. In general urmarim oportunitatile de achizitii care ne vor ajuta sa atingem acest obiectiv. In acest moment participam la procesul de privatizare al producatorului polonez de elicoptere PZL Swidnik”, a spus Igor Hulak.