- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

51% din portofelele cu bani pierdute pe stradă sunt raportate. Care este explicația specialiștilor

14 Jan, 20:05 • Gabriela Andreescu
Oamenii sunt mai predispuși să returneze un portofel pierdut atunci când conține bani lichizi, au arătat rezultatele unui studiu. Concluziile sunt surprinzătoare, întrucât același studiu arată că, în cazul în care portofelele nu conțieau bani, oamenii erau mai predispuși să le păstreze.
51% din portofelele cu bani pierdute pe stradă sunt raportate. Care este explicația specialiștilor

Ce fac oamenii cînd găsesc pe stradă un portofel care conține bani lichizi? Un nou studiu sugerează că majoritatea îl returnează, și asta nu neapărat pentru că sunt persoane altruiste, ci pentru că nu vor să se simtă ca un hoț.

51% dintre cei care au găsit portofele cu bani pe stradă le-au returnat

Studiul, publicat în 2019 în revista Science, a urmărit să exploreze și să compare onestitatea civică în 355 de orașe din 40 de țări. În fiecare oraș, un asistent de cercetare ar fi predat un portofel „pierdut” la bănci, muzee, oficii poștale, hoteluri și secții de poliție. La predarea portofelelor în aceste locații, de obicei la recepție, asistentul de cercetare spunea:

„Bună, am găsit acest portofel pe stradă, după colț. Portofelul era apoi așezat pe tejghea și împins către angajat. Probabil că cineva l-a pierdut. Mă grăbesc și trebuie să plec. Puteți să vă ocupați de el, vă rog?”, potrivit Big Think, citat de descopera.ro.

Asistentul de cercetare pleca apoi fără să furnizeze informații de contact. Fiecare portofel conținea o listă de cumpărături în limba locală, trei cărți de vizită identice cu un nume de bărbat care suna ca fiind din țara respectiva și o adresă de e-mail. Toate portofelele erau transparente, ceea ce înseamnă că angajații nu trebuiau să le deschidă pentru a vedea conținutul. Unele portofele nu conțineau niciun ban, în timp ce altele aveau aproximativ 13,45 dolari, sau echivalentul în moneda locală.

Rezultatele au arătat că, în medie, 40% din portofelele fără bani au fost raportate de către angajați ca fiind găsite, comparativ cu 51% din portofelele care conțineau bani.

51% dintre cei care au găsit portofele cu bani pe stradă le-au returnat
51% dintre cei care au găsit portofele cu bani pe stradă le-au returnat

Citește și: Putin pierde 160 de milioane de euro pe zi din cauza plafonării prețului la petrol

În toate țările, cu excepția Mexic și Peru, oamenii au fost mai predispuși să declare că au portofele cu bani lichizi.  Rezultatele i-au surprins pe cercetători, care au scris că „nici experții, și economiștii profesioniști nu au putut prezice acest rezultat”.

Pentru a testa dacă angajații raportau portofelele cu bani lichizi pentru că 13,45 dolari nu erau suficienți pentru a risca să fure, echipa a mai efectuat câteva experimente în SUA, Marea Britanie și Polonia. De data aceasta, au introdus în portofele suma de 94,15 dolari în loc de 13,45 dolari. Rezultatele au fost și mai surprinzătoare: angajații au fost considerabil mai cinstiți atunci când portofelele conțineau mai mulți bani, o medie de 72% dintre angajați au raportat aceste portofele ca fiind găsite.

Pentru a vedea în ce măsură altruismul ar putea să joace un rol, echipa a pus o cheie în unele dintre portofele. Spre deosebire de bani, cheia ar fi valoroasă doar pentru proprietarul portofelului. Rezultatele au arătat că portofelele cu bani și cu o cheie au fost în continuare mai susceptibile de a fi raportate ca fiind găsite, dar diferența nu a fost suficient de mare pentru a spune că doar altruismul îi determină pe oameni să returneze portofelele, mai scrie sursa citată.

Echipa a intervievat 2.525 de persoane selectate aleatoriu în SUA, Marea Britanie și Polonia. Acești oameni au fost rugați să aprecieze cât de mult ar „simți că fură” dacă ar păstra un portofel cu bani și unul fără. Pe măsură ce suma ipotetică de bani creștea, creșteau și scorurile „senzației de furt”. Dar, în mod interesant, prezența unei chei în aceste scenarii nu a schimbat semnificativ scorurile.

„Atunci când oamenii pot obține profituri importante din implicarea într-un comportament necinstit, dorința de a trișa crește, dar, la fel și costurile psihologice ale faptului de a se considera un hoț și, uneori, acestea din urmă le vor domina pe cele dintâi”, au scris cercetătorii.

Citește și: Românii vor putea să își cumpere vechime în muncă până în 2026, dacă un nou proiect de lege va fi aprobat de Parlament

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult