- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

A crescut contrabanda cu țigări. Câți fumători există la nivel mondial

27 Oct, 21:15 • Cornel Ghimeșan
Deși la nivel mondial există diverse campanii de descurajare a consumului de tutun, fumătorii înrăiți „nu au leac". Mai mult, contrabanda de țigări cunoaște creșteri impresionante, potrivit cifrelor din presa internațională. 
A crescut contrabanda cu țigări. Câți fumători există la nivel mondial

În septembrie 2022, comerțul ilicit cu țigarete a urcat la 7,1%, după ce în iulie ajunsese la valoarea minimă istorică de 6,1%. Din 2020, contrabanda s-a menținut la un nivel mediu anual de sub 10%, înainte de introducerea taxei pe viciu.

Contrabanda de țigări înseamnă mai puține taxe și impozite plătite guvernelor.

La nivel mondial există 1 miliard de fumători, deși numărul acestora a scăzut în ultimii ani, din cauza campaniilor de conștientizare, a orientării oamenilor către un stil de viață mai sănătos, dar și a scumpirii produselor de tutun.

 

Experții în sănătate de la nivelul UE trag semnalul de alarmă cu privire la consumul de țigări

 

Politicile de reducere a riscurilor, precum şi politicile generale privind sănătatea publică trebuie să fie responsabilitatea parlamentelor naţionale sau chiar a Parlamentului European, a declarat Andrzej Fal, Directorul Insitutului de Ştiinţe Medicale al universităţii din Varşovia.

Potrivit aces­tuia, guvernele au prea puţin timp pentru a acţiona constant şi consistent în problemele de sănătate publică, din cauza ciclului electoral prea scurt, scrie ziarul Bursa.

Cea mai mare prevalenţă a fumatului se întâlneşte la grupa de vârstă 15-24 ani – 34.8% şi 25-34 ani – 32.9%. Cea mai mare parte a fumătorilor (61.6%) fumează între 10 şi 20 de ţigări pe zi. O persoană din zece fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi, 3 din 5 persoane au încercat măcar o dată să fumeze în viaţă. Din totalul fumătorilor, 58% au declarat că doresc să se lase de fumat, iar aproape jumătate dintre fumători au încercat să se lase de fumat cel puţin o dată în viaţă, arată un studiu publicat pe site-ul StopFumat.eu.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult