- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

A fost adoptat primul pact de migrație al Uniunii Europene. Ce prevăd noile legi

11 Apr, 11:45 • Fundeanu Madalina
Parlamentul European a adoptat primul pact de migrație. Iată ce implicații vor avea noile legi.
A fost adoptat primul pact de migrație al Uniunii Europene. Ce prevăd noile legi

Parlamentul European a adoptat pachetul de legi în ceea ce privește reforma migrației și a azilului. Noul acord impune statelor membre ale UE să împartă responsabilitatea pentru solicitanții de azil, conform Antena 3 CNN.

Legi noi în UE privind reforma migrației

Eurodeputații au adoptat primul pact al Uniunii Europene privind reforma migrației. Pachetul, care cuprinde 10 legi, impune o nouă abordare, mai unitară, în ceea ce priveşte gestionarea migraţiei în statele membre.

Potriviti noii legislaţii, cererile de azil vor fi examinate mai repede, astfel încât returnările să fie mai eficiente. În plus, s-a instituit şi un mecanism de solidaritate. Mai exact, dacă o țară se confruntă cu o creștere bruscă a migrației, poate primi ajutor din partea altor țări din UE.

Aceste state au trei opţiuni de a ajuta: fie primesc solicitanți de azil, cel puțin 30.000 de persoane, fie contribuie financiar cu minim 600 de milioane de euro sau oferă sprijin operațional și tehnic.

Important de precizat este că aceste cifre nu sunt bătute în cuie, iar Comisia va calcula contribuția fiecărei țări, în funcție de PIB și de numărul de locuitori. Mai mult, la granițe se vor construi centre de primire pentru persoanele cu șanse reduse să primească azil, vorbim de 30.000 de locuri la nivelul Uniunii Europene.

Citește și: Revizuirea bugetului UE, o acțiune „necesară și urgentă”. Siegfried Mureșan: „dacă se întâmplă ceva anul următor, în 4 domenii, inclusiv în domeniul migrației, sau al securității, nu avem niciun cent la dispoziție”

migrație UE
migrație UE

Totodată, va fi actualizat și regulamentul Eurodac. Vor fi colectate date suplimentare atât de la adulții care solicită azil, cât și de la copiii cu vârste de peste 6 ani. Este vorba inclusiv de date biometrice, amprente digitale și imagini faciale și vor putea fi puse și mențiuni în ceea ce privește riscurile de securitate.

Pentru moment, pactul privind reforma migrației, votat ieri de eurodeputaţi, mai trebuie şi aprobat şi de Consiliul European, iar toate aceste legi se vor aplica abia, după ce vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

„Am votat în favoarea unui pachet care prevede un cadru legislativ solid, care este același în toate statele membre, care pune umanitatea pe primul loc, care înțelege toate aspectele diferite și dificile ale acestei probleme, care securizează frontierele externe ale Europei, care oferă claritate cu privire la normele aplicabile, care asigură echilibrul corect între solidaritate și responsabilitate în respectarea deplină a drepturilor fundamentale.

Am promis un nou sistem care să fie echitabil cu cei eligibili pentru protecție, care să fie ferm cu cei care nu sunt eligibili și care să fie ferm împotriva traficanților și a rețelelor care profită de cei mai vulnerabili dintre oameni”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

Vezi și: Rata inflației, scădere de 6,6% în luna martie. BNR ar putea tăia dobânzile începând din mai