- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Revizuirea bugetului UE, o acțiune „necesară și urgentă”. Siegfried Mureșan: „dacă se întâmplă ceva anul următor, în 4 domenii, inclusiv în domeniul migrației, sau al securității, nu avem niciun cent la dispoziție”

27 Oct, 09:26 • Fundeanu Madalina
Siegfried Mureșan a vorbit despre bugetul multianual al Uniunii Europene. Acesta necesită schimbări urgente, căci în 4 din cele 7 capitole ale bugetului UE există o marjă de zero euro pe anul următor.
Revizuirea bugetului UE, o acțiune „necesară și urgentă”. Siegfried Mureșan: „dacă se întâmplă ceva anul următor, în 4 domenii, inclusiv în domeniul migrației, sau al securității, nu avem niciun cent la dispoziție”

Siegfried Mureșan a declarat în exclusivitate, joi, la „Interviurile Digi24.ro”, noi informații despre bugetul multianual al Uniunii Europene. Europarlamentarul a spus că o revizuire a acestuia este „necesară și urgentă”, căci în prezent, în 4 din cele 7 capitole ale bugetului UE există o marjă de zero euro pe anul următor. Astfel, dacă se întâmplă ceva anul următor, în 4 domenii, inclusiv în domeniul migrației, sau al securității, nu există niciun cent la dispoziție, conform declarațiilor lui Mureșan.

Siegfried Mureșan, despre bugetul UE

„Mesajul președintelui României este unul foarte important și extrem de binevenit. Bugetul UE se agreează în principiu pe 7 ani. Fiindcă, mai ales pentru mari proiecte de infrastructură, este nevoie de o planificare pe mai mult de un an de zile. În 2020 am agreat, în principiu, bugetul pe 7 ani – 2021-2027.

Însă de când am agreat acest buget, și până acum, s-au întâmplat o serie de lucruri neprevăzute – invazia ilegală și ilegitimă a Rusiei în Ucraina, a trebuit să ajutăm Ucraina, să ajutăm milioane de refugiați ucraineni, a trebuit să reducem dependența de gazul rusesc, să întărim și să îmbunătățim infrastructura energetică la noi, a trebuit să investim în protecția frontierelor externe, în siguranța cetățeanului, în apărare, în securitate, în mobilitate militară, a trebuit să facem față la prețurile crescute la energie, inflației mari, am ajutat Ucraina, am ajutat Republica Moldova cu peste un miliard de euro în peste doi ani de zile.

buget
buget

Citește și: Vești incredibile! A fost aplicată Ordonanța de Egalizare a salariilor la Finanțe și ANAF!

Ca atare, rezervele existente în bugetul UE s-au epuizat. Toți banii pe care vrem să îi plătim fermierilor din România pentru subvenția la hectar, banii pentru construcția de autostrăzi, reabilitările de căi ferate, de drumuri, modernizări de școli, extinderi ale rețelelor de canalizare, apă, toți banii sunt siguri, vor veni, nu sunt în pericol deloc.

Dar ce trebuie să facem, este să renegociem acest buget și să alocăm bani suplimentari pentru noile priorități. Trebuie să alocăm mai mulți bani în domeniul apărării și mobilității militare, în domeniul ajutorului umanitar, vrem să alocăm 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pe următorii 4 ani, o treime fonduri nerambursabile, două treimi bani pe care Ucraina să îi dea înapoi după ce războiul se încheie.

Deci, trebuie să facem mai mult în aceste domenii care au devenit noi priorități, și trebuie să avem și o rezervă în bugetul UE, care să fie suficientă de acum, până în 2027, dacă vor mai apărea alte situații neprevăzute – am vazut atacul terorist al Hamas asupra Israelului -, și de aceea este necesar ca acest buget multianual să fie revizuit, și este necesar ca această revizuire să se încheie până la finalul acestui an, pentru a putea intra în anul următor cu suficiente resurse.

În momentul de față, în 4 din cele 7 capitole ale bugetului UE avem o marjă de zero euro pe anul următor. Ca atare, dacă se întâmplă ceva anul următor, în 4 domenii, inclusiv în domeniul migrației, sau al securității, nu avem niciun cent la dispoziție, de aceea această revizuire menționată de domnul președinte.

Este pe deplin justificată, e necesară și e urgentă”, a anunțat Mureșan pentru Digi24.

Vezi și: Guvernul alocă o nouă formă de sprijin financiar. Condițiile în care pot fi obținuți banii până pe 31 martie 2024