- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

A murit unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Charlie Munger era mâna dreaptă a lui Warren Buffett la Berkshire Hathaway

29 Nov, 09:59 • Bumbeneci Diana
A murit unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Era partenerul de afaceri al lui Warren Buffett și era cunoscut la nivel mondial pentru reușitele sale.
A murit unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Charlie Munger era mâna dreaptă a lui Warren Buffett la Berkshire Hathaway

Investitorul miliardar Charlie Munger, prietenul şi partenerul de afaceri de lungă durată al lui Warren Buffett, a murit la vârsta de 99 de ani. Berkshire Hathaway, firma de investiţii unde Munger a fost vicepreşedinte, a transmis, într-un comunicat de presă, că Munger a decedat „paşnic” într-un spital din California. Chiar dacă nu a fost precizată cauza decesului, se înțelege de la sine că vârsta nu a mai putut fi un aliat pentru Munger.

Charles Thomas Munger, cunoscut sub porecla „Charlie”, s-a născut la 1 ianuarie 1924, în Omaha, Nebraska. Munger a servit în armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce a părăsit Universitatea din Michigan în 1943, la vârsta de 19 ani. După război, Munger a urmat cursurile Facultăţii de Drept de la Harvard, pe care a absolvit-o cu onoruri în 1948 şi s-a mutat în sudul Californiei, unde a practicat dreptul imobiliar.

Te mai poate interesa și: Lecții de viață, de la un miliardar. „Acesta este testul suprem al modului în care v-ați trăit viața”

Este doliu pe Wall Street

Wall Street a deplâns dispariţia lui Munger şi parcursul său uimitor la Berkshire Hathaway.

Berkshire Hathaway nu ar fi putut fi construită până la statutul său actual fără inspiraţia, înţelepciunea şi participarea lui Charlie”, a declarat directorul general Warren Buffett în comunicat.

„Timp de atâtea decenii, cei doi au condus o putere de investiţii care a îmbunătăţit semnificativ vieţile atâtor oameni… şi, în acest proces, au demonstrat în mod repetat măiestria colaborării, a sinergiilor şi a bunului simţ. Fie ca tu să RIP, Charlie”, a declarat Mohamed El-Erian, consilierul economic şef al Allianz, într-o postare pe X.

Charlie Munger și Warren Buffet
Charlie Munger și Warren Buffet

„Impactul său a depăşit cu mult lumea investiţiilor. Oamenii l-au descoperit, crezând că vor învăţa despre modalităţi de a face bani, dar au obţinut mult mai mult”, a declarat Whitney Tilson, investitor şi expert atât în Buffett, cât şi în Munger, pentru CNN.

Munger, care valora 2,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes, încă mai comenta pieţele globale în urmă cu câteva săptămâni. El a declarat pentru podcastul Acquired, de exemplu, că decizia lui Buffett de a investi miliarde de dolari în Japonia a fost „o decizie de nerefuzat”.

„Au fost bani îngrozitor de uşor de câştigat„, a spus Munger, în stilul caracteristic.

„A fost ca şi cum Dumnezeu ar fi deschis pur şi simplu un cufăr şi ar fi turnat bani în el”, a adăugat el.

A murit unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Charlie Munger era mâna dreaptă a lui Warren Buffett

Charlie Munger l-a întâlnit pe Buffett în 1959, la o cină, când Munger se afla în Omaha pentru înmormântarea tatălui său. Munger şi Buffett au legat o prietenie rapidă. Cei doi au făcut afaceri în toți acești ani și erau renumiți pentru succesul dobândit împreună.

Buffett a declarat pentru CNBC în 2021 că, după prima lor întâlnire, a ştiut că „nu voi mai găsi un alt tip ca acesta ….. Pur şi simplu ne-am înţeles”.

Munger s-a alăturat oficial companiei Berkshire Hathaway ca vicepreşedinte în 1978, iar în cea mai mare parte a carierei sale acolo a fost cunoscut mai ales ca locotenentul isteţ al lui Buffett, predispus să dea sfaturi directe despre bursă şi economie.

Omul de afaceri era cunoscut pentru replicile sale incisive care îi încântau pe fanii devotaţi ai Berkshire. Acesta apărea de

„Dacă oamenii nu s-ar înşela atât de des, nu am fi atât de bogaţi”, a spus Munger în timpul unei întâlniri anuale a acţionarilor Berkshire Hathaway din 2015.

Ai mai putea citi: TOP 10 cei mai bogați români! Frații Dedeman, Daniel Dines și Ion Țiriac conduc clasamentul în 2023

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult