- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Abia acum s-a aflat! Motivul pentru care funeraliile reginei Elisabeta a II-a au costat aproape 162 de milioane de lire sterline

19 May, 09:33 • Bumbeneci Diana
Funeraliile reginei Elisabeta a II-a au costat aproape 162 de milioane de lire sterline.
Abia acum s-a aflat! Motivul pentru care funeraliile reginei Elisabeta a II-a au costat aproape 162 de milioane de lire sterline

Au trecut câteva luni bune de la moartea Reginei Elisabeta a II-a, însă și acum ies detalii la iveală! Funeraliile reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii din septembrie anul trecut i-au costat pe contribuabilii britanici 161,7 milioane de lire sterline (186 de milioane de euro), potrivit cifrelor Trezoreriei, publicate joi, 18 mai.

Funeraliile pentru Regina Elisabeta, la sume record

Suverana a murit la vârsta de 96 de ani la castelul ei scoţian din Balmoral, pe 8 septembrie. Ulterior, după confirmarea decesului în spațiul public, sicriul ei a fost transportat la Edinburgh, înainte de a fi expus public în Westminster Hall, cea mai veche cameră din Parlamentul britanic, timp de cinci zile. Sute de mii de oameni i-au adus omagiu.

Funeraliile de stat au avut loc apoi pe 19 septembrie la Westminster Abbey din Londra, în faţa a 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari şi lideri străini, apoi la Windsor, unde regina se odihneşte alături de soţul ei, Prinţul Philip.Potrivit unei declaraţii scrise adresate Parlamentului de secretarul şef al Trezoreriei, John Glen, costul total este estimat la 161,743 milioane de lire sterline.

Momente în timpul funeraliilor pentru Regina Elisabeta
Momente în timpul funeraliilor pentru Regina Elisabeta

Prioritatea guvernului a fost ca aceste evenimente să se desfăşoare fără probleme”, „asigurând în acelaşi timp siguranţa publicului”, a subliniat el.

Cea mai importantă factură merge către Ministerul de Interne, cu 73,68 milioane de lire sterline (aproape 85 de milioane de euro).

Vezi și: Regina Elisabeta a II-a a avut primul său discurs la vârsta de 14 ani. Ce a transmis pe atunci întregii lumi

Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi în Marea Britanie în cele 10 zile de doliu naţional.Urmează Ministerul Culturii, cu 57,42 milioane de lire sterline (66,2 milioane de euro), înaintea guvernului scoţian (18,75 milioane de lire sterline, adică 21,6 milioane de euro).Nu au fost oferite date oficiale pentru încoronarea regelui Charles IIl, care a avut loc pe 6 mai, dar grupul anti-monarhie Republic a estimat că va costa cel puţin 100 de milioane de lire sterline (115 de milioane de euro). Finanţare susţinută în cea mai mare parte de contribuabilii britanici, în timp ce inflaţia depăşeşte 10%.

Vezi aici: 7 zile la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Casa Regală a planificat activitățile din ultima săptămână

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult