- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cine sunt românii care vor primi al 13-lea salariu. Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu respectă drepturile acestor angajaţi

12 Oct, 15:32 • Stefan Simion
Al 13-lea salariu va fi acordat unei anumite categorii de angajaţi în Italia. Cum foarte multe românce muncesc în această ţară ca badante, acestea trebuie să ştie că au dreptul la cel de-al 13-lea salariu la fel ca orice angajat din această ţară.
Cine sunt românii care vor primi al 13-lea salariu. Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu respectă drepturile acestor angajaţi

Potrivit statisticilor oficiale, peste 1,1 milioane de români locuiesc în Italia și majoritatea lucrează în construcţii sau ca lucrători casnici. Aşadar, badantele, îngrijitoarele şi asistenții de familie vor beneficia de o primă de Crăciun la care au dreptul toţi angajaţii din această ţară.

Cum se acordă al 13-lea salariu în Italia

Astfel, în ultima lună din an, această categorie de angajaţi vor primi un salariu dublu față de lunile anterioare. Întrucât nu există deduceri pentru IRPEF (impozit pe venit), tocmai pentru că angajatorii nu sunt înlocuitori de taxe, aceştia sunt obligaţi să le acorde angajaţilor un al 13-lea salariu identic cu salariul pe luna obişnuită.

Aceste categorii de angajaţi sunt favorizate faţă de alte categorii de angajaţi şi asta deoarece alte sectoare de muncă nu beneficiază de deduceri pentru acest salariu suplimentar. Aceste deduceri sunt disponibile doar pentru 12 luni, prin urmare banii pentru a treisprezecea lună sunt mai puţini decât pentru plata lunară obișnuită, scrie stiridiaspora.ro

Angajaţii pot solicita avans din indemnizația de concediu

Badantele, îngrijitorii şi asistenţii de familie au dreptul să solicite în decembrie un avans din indemnizația de concediu. Concret, în loc să o încaseze la sfârșitul raportului de muncă, îngrijitorul poate solicita un avans de 70% în fiecare an, avans care va fi plătit odată cu fișa de plată din decembrie.

Iată un exemplu: un îngrijitor pune deoparte aproximativ un salariu pe an ca indemnizație de concediu. Pornind de la îngrijitorul cu un salariu de 1.000 de euro, suma pusă deoparte în timpul anului va fi mai mult sau mai puțin de 1.000 de euro. Angajatul va putea solicita 70% din acești 1.000 de euro, adică 700 de euro în avans drept indemnizație de concediu.

Această categorie de angajaţi nu are obligaţia să-i comunice angajatorului motivul pentru care solicită avansul. În plus, pentru sectorul intern nu există nicio regulă care să prevadă că avansul poate fi solicitat doar după cel puțin opt ani de serviciu la același angajator. În astfel de cazuri, indemnizația de concediu acumulată și care poate fi obținută în avans trebuie să fie proporțională cu lunile lucrate.

Citeste si Câți bani câștigă lunar un avocat, în România. Noua competență pe care o caută casele de avocatură la proaspeții absolvenți de Drept

Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu respectă drepturile badantelor

Regulile pentru familiile care angajează îngrijitoare, menajere sau babysitter au fost însăprite. Angajatorii care nu respectă badantele riscă amenzi de până la 1.500 de euro. Autoritățile italiene au emis un nou decret pentru protecţia lucrătorilor casnici.

Decretul Legislativ nr. 104/2022 extinde obligațiile de informare pentru menajere, badante și babysitteri în Italia. Potrivit noilor reglementări, angajatorii care nu comunică toate informațiile în momentul angajării personalului și nu respectă decretul pot fi amendați cu o sumă de până la 1.500 de euro.

Acest decret vizează crearea „condițiilor de muncă transparente și previzibile în ţările Uniunii Europene”, așa cum se precizează în Directiva (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 pe care o pune în aplicare Decretul 104/2022.

Noua lege obligă angajatorii să integreze toate contractele existente chiar dacă sunt semnate înainte de luna august 2022, când au intrat în vigoare noile reglementări.

Citeste si În 2021, salariul mediu a crescut cu 6,2% față de anul precedent! Care sunt domeniile de activitate unde se câștigă cel mai bine

Ce salarii primesc românii în Italia

Persoanele care locuiesc la domiciliul persoanei asistate: 

– între 664,09 euro şi 1.267,82 euro (1.549,25 euro în cazul în care sunt mai multe persoane asistate).

Lucrătorii casnici cu plata la oră, care nu locuiesc la domiciliul persoanei asistate:

– între 4,83 euro pe oră şi 8,57 euro/oră.

Pentru asistență nocturnă (lucrătorii care prestează servicii numai de noapte):

– între 1.041,42 euro şi 1.458,03 euro (1.560,91 în cazul în care sunt mai multe persoane asistate).

Bonele care se ocupă de copii cu vârsta sub 6 ani: 1.024,68 euro.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult