- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alertă în Marea Britanie! Recesiunea ar putea fi de două ori mai mare față de cât se anticipa. Cum vor fi afectați românii din UK

23 Jan, 11:40 • Bumbeneci Diana
Analiștii din domeniul economic au lansat un scenariu cu adevărat sumbru. Recesiunea este iminentă în Marea Britanie, însă ar putea fi de două ori mai gravă decât a fost anunțat în primă fază.
Alertă în Marea Britanie! Recesiunea ar putea fi de două ori mai mare față de cât se anticipa. Cum vor fi afectați românii din UK

Recesiunea este iminentă în Marea Britanie, anunță analiștii economici, dar și autoritățile, însă cel mai grav este că aceasta ar putea fi de două ori mai gravă decât se anunțase inițial. Urmează luni de incertitudine, potrivit experților în previziuni economice de la compania de consultanță în afaceri EY, citat de The Guardian și Economedia.

Recesiunea ar putea fi mult mai gravă în Marea Britanie

Minimizarea sprijinului guvernamental, creșterea taxelor și înrăutățirea generală a perspectivelor, reprezintă doar o parte din tabloul critic al economiei din Marea Britanie. Ei bine, toate acestea i-au făcut pe analiștii firmei să creadă că în următorii trei ani ar putea fi mai rău decât anticipau în urmă cu trei luni.

În octombrie 2022, Item Club al EY susținea că în UK va fi o contracție de 0,3% a produsului intern brut (PIB) în acest an, urmată de o creștere de 2,4% anul viitor și de o creștere de 2,3% în 2025. Acum, lucrurile se schimbă radical.

În cadrul unei prognoze actualizate azi, Item Club a afirmat că PIB-ul va scădea cu 0,7% în acest an, urmat de o creștere de 1,9% și 2,2% în următorii doi ani.

Recesiune Marea Britanie
Recesiune Marea Britanie

Ai mai putea citi: România a investit în decembrie 1,02 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor

Retrogradarea este în dezacord cu datele economice publicate recent și cu sentimentul rezultat în urma Forumului Economic Mondial de la Davos, care a sugerat că perspectivele globale nu sunt atât de sumbre pe cât se temea inițial. În ultimele săptămâni, FTSE 100 s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din istorie.

EY a spus că încă nu este clar dacă țara se află deja în recesiune – așa cum este definită de două trimestre de contracție consecutivă a PIB-ului. În timp ce economia s-a contractat în al treilea trimestru al anului trecut, cifrele privind PIB-ul publicate luna aceasta au arătat că economia a crescut în mod neașteptat în noiembrie cu 0,1%, ceea ce i-a determinat pe unii economiști să creadă că al patrulea trimestru ar putea fi pozitiv, anunță Economedia.

Cu toate acestea însă, EY a a mai transmis că în continuare sunt șanse destul de mari ca Marea Britanie să intre în recesiune în acest an, cu o contracție în prima jumătate a anului 2023, înainte de a reveni la creștere în timpul verii. Mai mult, recesiunea ar putea mai puțin dăunătoare pentru economie decât recesiunile din anii 1980, 1990 și 2000.

Te mai poate interesa: Scumpire majoră la pompă. Cât a ajuns să coste litrul de benzină și motorină, după ce Guvernul a eliminat compensarea prețului carburanților

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult