- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Alimentele vor avea TVA 0%! Măsura care ar trebui să combată inflația

28 Mar, 19:53 • Cornel Ghimeșan
În prezent cota de TVA pentru alimentele de bază precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, se ridică la 6%. Timp de șase luni ar urma să fie introdusă o măsură care prevede o cotă zero de TVA pentru 44 de produse alimentare de bază.
Alimentele vor avea TVA 0%! Măsura care ar trebui să combată inflația

Timp de șase luni ar urma să fie introdusă o măsură care prevede o cotă zero de TVA pentru 44 de produse alimentare de bază. Această măsură pe care Guvernul de la Lisabona ar viza combaterea inflației, a declarat premierul António Costa, transmite DPA, citat de Agerpres.

Alte articole: El este bărbatul care a primit o amendă de 11.000 de dolari atunci când i s-au numărat țigările la locul de muncă. Motivul incredibil pentru care a fost „pedepsit” pentru că a fumat

În prezent, în Portugalia, cota de TVA pentru alimentele de bază precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, se ridică la 6%. O cotă de TVA de 13% este valabilă pentru alte tipuri de produse și băuturi. Pentru unele dintre ele, aceasta poate ajunge și la 23%.

Guvernul portughez ar fi încheiat un acord cu fermierii și cu distribuitorii, astfel încât măsura suspendării TVA la pâine, paste, orez, lapte, ouă, iaurt, brânză, ulei vegetal, unt, carne şi peşte să fie posibilă. Aceasta va fi în vigoare în intervalul aprilie-octombrie. De asemenea, Executivul ar urma să ofere o majorare a sprijinului financiar acordat fermierilor şi crescătorilor de animale. Aceste măsuri vor costa statul aproximativ 600 de milioane de euro.

Pentru a intra în vigoare, întreg pachetul legislativ trebuie aprobat și de Parlamentul de la Lisabona. Guvernul condus de de premierul António Costa se bucură de sprijinul majorităţii în Parlament.

TVA zero pentru combaterea inflației

Portugalia înregistra în luna februarie a acestui an o rată anuală a inflației de 8,2%, încetinind faţă de un avans de 8,4% în luna ianuarie şi mai puţin decât inflaţia de 8,5% înregistrată de zona euro în luna februarie. În schimb, inflaţia la alimente a ajuns la 20,1%.

Portughezi și persoanele care locuiesc în Portugalia se confruntă cu dificultăți extrem de mari din cauza cheltuielilor, dat fiind că salariile sunt mai mici decât în alte state din EUropa Occidentală.

Premierul António Costa  a numit invazia rusească din Ucraina ca principală cauză a inflației ridicate, avertizând că prețurile vor continua să crească chiar și după intrarea în vigoare a măsurii care prevede TVA  zero la alimente

 „Nimeni nu ştie cât de mult va dura războiul însă atâta timp cât va continua, există riscul ca costurile de producţie să crească şi mai mult”, a spus premierul portughez.

În luna decembrie a anului trecut, miniştrii europeni ai Finanţelor au fost de acord să confere guvernelor statelor membre o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri şi servicii.

Citește și: Ofertă Lidl la alimente de post. O varietate de produse la preţuri de nimic, timp de o săptămână

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult