- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Amazon, Google, Microsoft şi Oracle se vor ocupa de domeniul cloud computing al armatei americane

08 Dec, 09:43 • Gabriela Andreescu
Departamentul american al Apărării a anunţat miercuri că a atribuit companiilor Amazon, Google, Microsoft şi Oracle contracte de "cloud computing" în valoare de nouă miliarde de dolari, revenind asupra unei comenzi publice precedente care a stârnit controverse
Amazon, Google, Microsoft şi Oracle se vor ocupa de domeniul cloud computing al armatei americane

Proiectul „Joint Warfighting Cloud Capability” (JWCC) va permite Pentagonului să acceseze puterea cloud a unora dintre cele mai mari companii din domeniu pentru a face să funcţioneze o gamă largă de instrumente digitale, aflate „de la cartierul general până la prima linie a frontului”, informează Agerpres.

Pentagonul atribuie un contract de 9 miliarde de dolari pentru cloud companiilor Amazon, Google, Microsoft şi Oracle

Contractele au fost atribuite celor patru companii de tehnologie pentru a ajuta la construirea Joint Warfighting Cloud Capability, sau JWCC, care va eficientiza cloud computing pentru armata SUA de pe tot globul.Companiile au sarcina de a crea rețele cloud care vor „oferi capabilități cloud pentru întreprinderi pentru Departamentul de Apărare la toate cele trei clasificări de securitate: neclasificat, secret și secret”, a spus departamentul la începutul acestui an.Împărțirea contractelor între patru companii ajută Pentagonul să evite să se bazeze pe o singură companie pentru toate nevoile sale de cloud computing, ceea ce atenuează riscul eventualelor întreruperi sau căderi ale rețelei.Anterior, Pentagonul s-a confruntat cu provocări legale în 2019 din partea Amazon și Oracle, după ce a acordat Microsoft un contract de 10 miliarde de dolari pentru cloud-ul său Joint Enterprise Defense Infrastructure, sau JEDI, dar în cele din urmă a anulat contractul.

Domeniul de cloud computing al armatei americane va fi asigurat de patru giganți în domeniul tehnologiei
Domeniul de cloud computing al armatei americane va fi asigurat de patru giganți în domeniul tehnologiei

Citește și: Premierul Ciucă şi cancelarul Austriei, o ultimă discuție telefonică despre aderarea României la spaţiul Schengen

„Scopul acestui contract este de a oferi Departamentului Apărării servicii cloud disponibile la nivel global, la nivelul întregii întreprinderi, în toate domeniile de securitate și nivelurile de clasificare”, a declarat Departamentul Apărării într-un comunicat.

Contractele sunt prevăzute să se deruleze până în iunie 2028.

La sfârşitul lui 2019, sub administraţia Donald Trump, Microsoft a câştigat o licitaţie similară de zece miliarde de dolari numită „Joint Enterprise Defense Infrastructure” (JEDI).

Înlăturată, compania Amazon – care, cu serviciul său AWS, este unul dintre giganţii cloud-ului – a contestat opţiunea Departamentului american al Apărării, sugerând că este vorba despre represalii împotriva companiei pentru presupusele luări de poziţie anti-Trump ale liderului său, Jeff Bezos.

Cererea de oferte câştigată doar de Microsoft a fost anulată „pentru că nu răspundea nevoilor actuale”, a afirmat Pentagonul care a lansat JWCC, reunind patru contracte pentru un maxim nouă miliarde de dolari.

Citește și: Statele membre OMS vor elabora primul acord global privind pandemiile. „Un pas major spre o lume mai sigură”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult