Știri interne

Premierul Ciucă şi cancelarul Austriei, o ultimă discuție telefonică despre aderarea României la spaţiul Schengen

07 Dec, 23:13 • Gorgorin iulia
Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au avut, miercuri seară, o convorbire telefonică privind aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit unor surse oficiale.
Premierul Ciucă şi cancelarul Austriei, o ultimă discuție telefonică despre aderarea României la spaţiul Schengen

Nicolae Ciucă face în continuare eforturi pentru a obține rezultatul mult dorit de România. Premierul ar fi avut, miercuri seara, o ultimă discuție cu cancelarul Austriei, înaintea votului de mâine, de la Consiliul JAI, acolo unde România are nevoie de unanimitate pentru a fi  acceptată în Spațiul Schengen, potrivit Agerpres.

Nicolae Ciucă spune că locul României e în spațiul Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen şi toate argumentele care au fost repetate şi zilele trecute. În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susţin în acest moment, pe bună dreptate, România”, mai notează sursa citată.

Citiți și: Presa din Austria analizează vetoul pentru aderarea României la Schengen: „Guvernul caută un ţap ispăşitor. Se aplică o dublă măsură”

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă afirma că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de joi, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

premierul Ciucă
premierul Ciucă

„Avem argumente obiective, la faţa locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanţă, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calităţi de-a lungul anilor şi mai ales în contextul crizei din Ucraina. (…) Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional”, a declarat Ciucă la Palatul Victoria.

De asemenea, premierul a amintit că experţii europeni care au venit în România în lunile octombrie şi noiembrie au confirmat faptul că ţara noastră îndeplineşte „absolut toate condiţiile necesare” şi merită să fie parte a spaţiului Schengen.

Ciucă a menţionat că problema imigraţiei ilegale este una „foarte sensibilă politică” în multe state membre şi că este nevoie de măsuri „mai eficiente de răspuns” la acest fenomen.

Tot miercuri, la Bruxelles, cancelarul austriac a afirmat că discuţia despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu este una politică, ci o chestiune de securitate, din cauza imigranţilor. El a susţinut o conferinţă de presă comună cu preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

Citiți și: Ministrul Turismului îi roagă pe români să nu mai meargă la schi pe pârtiile din Austria. În alte țări europene condițiile „ar putea fi chiar și mai bune”