- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ambasadorul Moldovei reacționează, după ce Putin a anulat decretul semnat în 2012! Diplomatul transmite: „Poziția noastră cu privire la reglementarea transnistreană rămâne aceeaşi!”

22 Feb, 18:15 • Lupu Alexandra
Anunț de ultimă oră! Ambasadorul Moldovei avertizează Rusia, după ce Putin a anulat decretul semnat pe 7 mai 2012.
Ambasadorul Moldovei reacționează, după ce Putin a anulat decretul semnat în 2012! Diplomatul transmite: „Poziția noastră cu privire la reglementarea transnistreană rămâne aceeaşi!”

Ambasadorul Moldovei a reacționat public, după ce Putin a anulat decretul semnat în 2012, care garanta suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, citează stiripesurse.ro. Diplomatul a menționat că poziția reprezentanților față de reglementarea transnistreană va rămâne neschimbată.

Ambasadorul Republicii Moldova a anunțat în data de 22 februarie că abrogarea decretului în ceea ce privește politica externă a Federației Ruse nu anulează tratatul semnat în 2001, cu Federația Rusă. Tocmai din acest motiv, diplomatul moldovean susține că reprezentanții nu își vor schimba poziția.

Ambasadorul Moldovei, reacție publică după anularea decretului

Președintele rus Vladimir Putin a anulat pe parcursul zilei de marți un decret semnat cu Republica Moldova la data de 7 mai 2012. Documentul garanta respectarea integrității teritoriale, suveranității și neutralității Republicii, în consens cu stabilirea statutului special al Transnistriei. Cu toate acestea, Victor Chirilă a reacționat public și a menționat că abrogarea nu anulează tratatul de bază care a fost semnat în noiembrie 2001. Potrivit articolului 1 din actul menționat, Rusia se angajează să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”, menționează oficialul moldovean.

Vezi și: Ultimă oră! Războiul e pe cale să înceapă în Republica Moldova! Putin nu retrage forțele armate de pe teritoriul vecinilor noștri! Rusia nu mai recunoaște suveranitatea Chișinăului

„Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău. Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului”, completează Chirilă.

Ambasadorul Moldovei
Ambasadorul Moldovei

Înainte de a reacționa Ambasadorul Moldovei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a confirmat că reprezentanții vor lua în considerare un proces de reglementare pașnică în privința conflictului prezent.

„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții odată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, declara MAEIE, cu puțin timp înainte de a apărea reacția diplomatului moldovean.

Citește și: Planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova este pus la încercare! Ministrul Aurescu va crea un „un regim separat de sancţiuni”