- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Americanii au sărăcit. Vânzările de case din SUA au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani

21 Jan, 16:13 • Cornel Ghimeșan
Americanii sunt în pragul sărăciei. Deși cifrele arată o economie în creștere, oamenii de rând se confruntă cu probleme majore. Pe de-o parte vânzările de locuințe din SUA au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, iar obiceiurile de consum s-au schimbat radical.
Americanii au sărăcit. Vânzările de case din SUA au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani

SUA se confruntă cu cel mai redus nivel al vânzărilor de locuințe din ultimii 12 ani, conform datelor din decembrie. Cu toate acestea, declinul dobânzilor ipotecilor  îi face pe cei din industria imobiliară să spere că piaţa s-ar apropia de nivelul minim, transmite Reuters.

Citește și: Prețurile explodează, inflația este în creștere. Cum mai facem față în 2023? Românii sunt în pragul disperării

Totodată, prețul mediu al caselor a crescut în cel mai lent ritm de la debutul pandemiei de Covid-19, pe motiv că majoritatea vânzătorilor au fost dispuși să ofere reduceri, se arată în raportul Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari. Piața imobiliară a fost împinsă în recesiune de faptul că a fost  înregistrat cel mai rapid ciclu de creştere a ratei dobânzii al Rezervei Federale din anii 1980.

„Vânzările de case existente sunt oarecum în urmă. Scăderea dobânzilor ipotecare ar putea ajuta la susţinerea activităţii imobiliare în lunile următoare”, a declarat Conrad DeQuadros, consilier economic senior la Brean Capital din New York.

Cum arată piața imobiliară din SUA

În ultima lună din anul 2022, vânzările de locuinţe existente, care sunt luate în calcul la încheierea unui contract, au scăzut cu 1,5%, până la o rată anuală ajustată sezonier de 4,02 milioane de unităţi, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2010. Aceasta a reprezentat a 11-a scădere lunară consecutivă a vânzărilor, cea mai lungă astfel de perioadă înregistrată din 1999. Vânzările au scăzut în Nord-Est, Sud şi Midwest, în timp ce în Vest au rămas neschimbate.

Vânzările de locuințe în SUA au scăzut
Vânzările de locuințe în SUA au scăzut

Economiştii chestionaţi de Reuters au au explicat că estimările arată că vânzările de locuinţe vor scădea la o rată de 3,96 milioane de unităţi. Revânzările de locuinţe, care reprezintă o mare parte din vânzările de locuinţe din SUA, au scăzut cu 34,0% faţă de an în decembrie. Acestea au scăzut cu 17,8%, până la 5,03 milioane de unităţi în 2022, cel mai scăzut total anual din 2014 şi cel mai puternic declin anual de la criza financiară din 2008.

Scăderea continuă a vânzărilor în SUA, care a însemnat mai puţine comisioane ale brokerilor, este cel mai recent indiciu că investiţiile rezidenţiale s-au contractat probabil în trimestrul al patrulea, al şaptelea declin trimestrial consecutiv. Aceasta ar fi cea mai lungă astfel de perioadă de când spargerea bulei imobiliare a declanşat Marea Recesiune.

Alte articole: Petre Daea e total oripilat! Făina de greiere produs de lux pe rafturile din România. 100 de grame costă aproape 100 de lei!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult