Renumita apă plată Fuji a fost promovată de vedetele prezente pe covorul roșu la Globurile de Aur 2019. Aceste substanțe toxice, descoperite în apă, sunt asociate, conform organizației, cu numeroase probleme de sănătate, inclusiv cancer, probleme de fertilitate, autism, complicații cardiovasculare și chiar moarte.
În prezent, nu există cercetări disponibile public care să demonstreze că apa Fiji conține microplastice și BPA. Totuși, procesul intentat de Plastic Pollution Coalition face referire la mai multe studii care arată că mărcile populare de apă îmbuteliată vândute în SUA conțin astfel de particule toxice.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit anterior că o sticlă de un litru de apă cumpărată din magazin conține în medie peste 240.000 de nanoparticule de plastic. Autorii studiului au declarat pentru DailyMail.com că întreaga echipă și-a redus consumul de apă îmbuteliată după ce au descoperit aceste particule minuscule.
Procesul intentat de Plastic Pollution Coalition subliniază faptul că Fiji Water nu informează consumatorii despre riscurile potențiale ale acestor substanțe și continuă să se promoveze ca fiind „protejată natural de elementele externe”.
Pe lângă etichetarea înșelătoare, organizația de mediu susține că Fiji Water – deținută de The Wonderful Company – contribuie semnificativ la poluarea cu plastic. Compania produce și exportă peste jumătate de miliard de sticle anual.
Plastic Pollution Coalition avertizează că plasticul nu este conceput pentru a fi reciclat, iar majoritatea obiectelor din plastic, inclusiv sticlele colectate pentru reciclare, nu sunt de fapt reciclate.
„În schimb, plasticul colectat pentru reciclare ajunge de cele mai multe ori la gropile de gunoi, în incineratoare sau este expediat în străinătate, alimentând producția de plastic, poluarea și nedreptățile de mediu”, susține grupul Plastic Pollution Coalition.
Plastic Pollution Coalition nu solicită despăgubiri financiare, ci cere ca afirmațiile privind puritatea apei Fiji să fie declarate ilegale conform California Consumer Privacy Act (CCPA), o lege care protejează consumatorii și trage companiile la răspundere.
De asemenea, organizația dorește impunerea unei interdicții permanente asupra publicității și marketingului înșelător practicat de Fiji Water.
Un purtător de cuvânt al companiei care produce apa plată Fiji a declarat pentru DailyMail.com că acuzațiile aduse de Plastic Pollution Coalition sunt nefondate.
„Acesta este un proces frivol, care există doar pentru a face un «exemplu» dintr-un brand și pentru a distrage resurse. Apa Fiji susține pe deplin calitatea produsului său, care este obținut direct dintr-un acvifer artezian natural din Fiji. Fiji Water nu folosește sticle sau capace cu BPA și utilizează doar rășină PET de cea mai înaltă calitate.
Contestăm vehement acuzațiile împotriva noastră și vom adopta o apărare fermă împotriva acestor afirmații. Pe scurt, Apa Fiji este naturală, provine din natură, iar orice afirmație contrară este absurdă și nu ar trebui luată în considerare”, a transmis compania.