- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Armata obligatorie pentru o categorie de tineri! La 18 ani pleacă să efectueze stagiul militar

26 May, 16:36 • Stefan Simion
Se reintroduce armata obligatorie pentru tinerii din această țară. La 18 ani sunt obligați să își efectueze stagiul militar
Armata obligatorie pentru o categorie de tineri! La 18 ani pleacă să efectueze stagiul militar

O nouă decizie cu privire la Armata obligatorie a fost luată pe 26 mai 2024 de premierul britanic a anunțat că un viitor guvern conservator va introduce serviciul militar obligatoriu în Marea Britanie. În acest sens, toți tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani vor fi nevoiți să facă armata. Există însă și alternative pentru a scăpa de armata obligatorie.

Armată obligatorie în Marea Britanie

În scurt timp  vor avea loc în Marea Britanie pe data de 4 iulie 2024, iar oficialii britanici anunță noile măsuri ce vor fi luare imediat după finalizarea acestor proceduri de pe scena politică din UK. Mai exact, premierul Rishi Sunak a anunțat că
dacă va fi reales, va reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani. Aceștia vor avea alternativa de a presta muncă în favoarea comunității un weekend pe lună, timp de un an.

Generații întregi de tineri nu au avut oportunitățile sau experiența pe care o merită și există forțe care încearcă să împartă societatea noastră în această lume din ce în ce mai incertă”, a spus Rishi Sunak.

În Marea Britanie, stagiul militar obligatoriu a fost eliminat în anul 1960, dar de atunci tema a revenit recurent în dezbaterea publică. În ianuarie 2024, generalul Sir Patrick Sanders, comandantul armatei britanice, a vorbit despre „necesitatea ca generația de dinainte de război să se pregătească pentru posibilitatea unui conflict viitor printr-o implicare a întregii națiuni”. La momentul respectiv, Guvernul condus de Rishi Sunak a respins ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu.

Citește și: Amenzi uriaşe pentru românii care ignoră ordinul de convocare de la Armata Română. Anunțul MApN

armata obligatorie
armata obligatorie

Luând în considerare faptul că a promis o creștere a cheltuielilor militare până la 2,5% din PIB-ul Marii Britanii, premierul Rishi Sunak susține că înrolarea celor care împlinesc 18 ani pentru un an ar presupune un efort financiar de 2,5 miliarde de lire sterline (circa 3 miliarde de euro) pe an.

Potrivit premierului britanic, o comisie regală ar urma să fie înființată pentru a concepe noul program de serviciu național. Astfel, un program pilot ar putea fi deschis pentru aplicații în septembrie 2025.

Numai prin cultivarea culturii noastre comune și prin stimularea simțului datoriei putem să ne păstrăm națiunea și valorile pentru deceniile următoare. Aceasta este o investiție atât în caracterul tinerilor, cât și în securitatea noastră.

Acesta nu este un plan – este o revizuire care ar putea costa miliarde și este necesară doar pentru că conservatorii au golit forțele armate până la cea mai mică dimensiune de la Napoleon încoace. Marea Britanie s-a săturat de conservatori, care sunt în faliment de idei și nu au niciun plan pentru a pune capăt celor 14 ani de haos. Este timpul să …reconstruim Marea Britanie cu laburiștii”, a declarat premierul britanic.

Ai putea citi: Românii care vor primi de la Armată 14.000 de lei. Condițiile de îndeplinit

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult