- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Austria a găsit un alt motiv pentru a bloca aderarea României la Schengen. „Pentru asta ne luptăm astăzi!”

28 Sep, 18:47 • Cornel Ghimeșan
Austria nu intenţionează să deblocheze extinderea spațiului Schengen, ceea ce înseamnă că se va opune în continuare aderării României. Cel puțin asta reiese din declarația ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.
Austria a găsit un alt motiv pentru a bloca aderarea României la Schengen. Pentru asta ne luptăm astăzi!

Austria a găsit un alt motiv pentru a bloca aderarea României la Schengen. Gerhard Karner a fost prezent la Consiliul JAI – Justiție și Afaceri Interne – de la Bruxelles, unde a  invocat criza migranților din insula italiană Lampedusa pentru a argumenta că problema migrației în Europa este extrem de gravă şi că trebuie luate măsuri dure pentru a combate fenomenul, anunţă presa austriacă.

Citeşte şi: Comisia Europeană vrea să ofere fonduri pentru țările care primesc refugiați. Sumele se ridică la 15 miliarde de euro

„Când vedem imaginile din Lampedusa, când vedem cât de mare este presiunea asupra Europei în ceea ce privește problema migrației ilegale, știm că trebuie să continuăm să lucrăm din greu și intens la acest pact privind azilul și migrația, pe care l-am adoptat aici la 8 iunie. Trebuie să facem ceea ce am convenit, și anume, să securizăm mai bine frontiera externă a UE, (să implementăm) procedurile rapide la frontierele externe și cooperarea cu țările terțe sigure, deoarece acestea dau viață punctelor cheie ale acestui pact și pentru asta ne luptăm astăzi”, a spus Gerhard Karner.

Austria a găsit un alt motiv pentru a bloca aderarea României la Schengen

Reacţia acestuia vine după ce, în ultimele săptămâni, mii de migranți au luat cu asalt țărmurile din Lampedusa – insulă italiană din Marea Mediterană – punând presiune maximă pe resursele și autoritățile locale. Mulți dintre cei ajunși acolo în urma unor traversări riscante, cu barca, pe Marea Mediterană, sunt bărbați din Africa Subsahariană și Orientul Mijlociu. Crucea Roșie italiană estimează că insula a găzduit cel puțin 10.000 de persoane nou sosite în urmă cu aproximativ două săptămâni, multe dintre acestea venind cu ambarcațiuni nesigure din Tunisia.

Citeşte şi: Atenţie! Dacă călătorești în această țară poți să rămâi cu mașina confiscată

Chiar dacă situația din Lampedusa nu are, în mod factual, nicio legătură cu România și nu poate justifica opoziția guvernului de la Viena față de primirea țării noastre în spațiul de liberă circulație, este clar că Austria a găsit un nou motiv pentru a refuza aderarea ţării noastre la Schengen.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult