- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Banca Centrală Europeană anunță scăderi de prețuri la alimente și energie. Ce se întâmplă cu ratele la bănci

28 Feb, 22:39 • Cornel Ghimeșan
Vin vești bune de la Banca Centrală Europeană. Prețul alimentelor, a energiei și a mărfurilor au înregistrat scăderi în ultima perioadă, ca urmare a efectelor politicilor monetare impuse de BCE.
Banca Centrală Europeană anunță scăderi de prețuri la alimente și energie. Ce se întâmplă cu ratele la bănci

Banca Centrală Europeană anunță scăderi de prețuri la alimente și energie. Philip Lane, economistul şef al Băncii Centrale Europene, a anunțat că presiunile inflaţioniste în zona euro au început să se atenueze, inclusiv în privinţa preţurilor de bază, însă BCE nu va încheia procesul de majorare a dobânzilor până nu va avea convingerea că se va reveni la o creştere a preţurilor în jur de 2%, potrivit Reuters.

Banca Centrală Europeană anunță scăderi de prețuri la alimente și energie

BCE a înăsprit drastic politica sa monetară, începând din luna iulie a anului trecut, prin majorarea dobânzilor de referinţă de cinci ori, cu un total de trei puncte procentuale, o creştere fără precedent în istoria instituţiei.

Philip Lane a explicat că obiectivul „gardienilor euro” este, în principal, acela de a frâna cererea consumatorilor, pentru a opri creşterile de preţuri. Ratele mai ridicate ale dobânzilor continuă să îşi facă resimţite efectele în economice, afectând preţul serviciilor şi al altor mărfuri de bază, care exclud combustibilii şi alimentele.

„Există dovezi semnificative că politica monetară începe să-şi facă efectul. Pentru energie, alimente şi mărfuri, indicatorii arată o reducere a presiunilor inflaţioniste”, a transmis economistul şef al Băncii Centrale Europene.
Mai mult, oficialul a subliniat faptul că pentru ca BCE să încheie procesul de majorare a dobânzilor trebuie să aibă în vedere trei criterii: revizuirea în scădere a proiecţiilor privind inflaţia în perioada 2023-2025, progrese în scăderea inflaţiei de bază şi, în cele din urmă, trebuie să ajungă la concluzia că politica monetară funcţionează.

Întrebat cât de mult dobânzile ar trebui să rămână la un nivel care restricţionează creşterea economiei, Philip Lane a spus că: „Ar putea fi o perioadă destul de îndelungată, câteva trimestre”.

Pe fondul temerilor privind inflaţia, pieţele se aşteaptă ca rata dobânzii la facilitatea de depozit, de 2,5%, să crească la aproape 4% , până la finalul anului.

Oficialul BCE susţine că deși preţurile mai scăzute la combustibili au determinat recenta scădere a inflaţiei, o analiză mai aprofundată a datelor indică un declin mai extins.

„Preţurile pe segmentul de retail încă sunt la un nivel solid, dar preţurile bunurilor intermediare sunt un element predictiv al presiunii preţurilor. Faptul că acestea se schimbă, inclusiv prin atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a factorilor globali, sugerează că vor fi scăderi ale preţurilor energiei, alimentelor şi mărfurilor”, a mai spus economistul şef al Băncii Centrale Europene.

Pe 16 martie BCE ar urma să publice noile previziuni asupra ratei inflaţiei în zona euro. După ce a atins un vârf de 10,4% în luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut timp de trei luni consecutive, pentru ca în ianuarie să ajungă la 8,5%, graţie moderării tarifelor la energie şi deblocării lanţurilor de aprovizionare.

Citește și Micii și covrigii, alimente de lux. Inflația duce la o explozie a prețurilor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult